kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Ceset kokusu yüzünden yolda yürünmüyor'

19.01.2009
İsrail askerleri 3 hafta sonunda Gazze'yi terk ederken içeri giren basın mensuplarının operasyon hakkında anlattıkları tüyler ürpertici..
İsrail'in Hamas'a yönelik Gazze operasyonundan geriye gittikçe artan ölü sayısı, tedavi bekleyen binlerce hasta ve enkaza dönmüş topraklar kaldı. Operasyon 17 Ocak'ta İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan etmesi ve 18 Ocak'ta Hamas ve diğer Filistinli grupların ateşkesi kabul etmesiyle sona erdi. İsrail askerleri dün sabah geri çekilmeye başladı. Tüm geri çekilmeninse bugün sona ermesi bekleniyor. Ancak operasyonunun en vahşi yüzü yabancı gazetecilerin ve doktorların Gazze'ye alınmasıyla daha da net bir şekilde ortaya çıkıyor.

ELLERİYLE KAZIYORLAR
İsrail'de bulunan Yabancı Basın Üyeleri Birliği'nin hazırladığı kura sonucunda 8 gazeteci pazar günü Gazze'ye girdi. AP muhabiri, "İnsanlar ateşkes ilan edilir edilmez elleriyle enkazı kazımaya başladı. Bir yandan cesetleri çıkarıyorlar bir yandan israil bombalarını yiyecek bir şeyler alacak paraya dönüştürmek için topluyorlar" diye yazdı. İşte AP muhabiri gözünden Gazze: "Şehrin her yerinde bombaların etkisiyle dev çukurlar ve tepecikler oluşmuş... Toprak ve metal iç içe girmiş. Binalar yerle bir olmuş. Her yıkık binanın başında bir grup kalabalık. Ahşap, beton ve metal parçalarının altından ceset çıkarıyorlar. Yolda günlerdir gömülmeyen hayvan ve insan cesetlerinin çürümüş kokusu birbirine karışıyor. Kokudan nefes almak imkânsız..."

DOKTORLAR GAZZE'DE
İngiliz Times gazetesi muhabiri Azmi Keshawi Zeytun'da Filistinlilerle konuşuyor. Tamirci olduğunu söyleyen Mustafa Kozad (57) "İsrail ordusunun tsunamiden farkı yok. Ölenlerin acısıyla doluyum" diye konuştu. Mısır hükümeti doktor ve sağlık görevlilerinin Refah sınır kapısından geçip Gazze'ye girmesine izin vermeye başladı. Başta Mısırlılar olmak üzere birçok ülkeden doktorlar Refah'tan geçerek Gazze'ye girdi. Öte yandan- Suudi Arabistan, Gazze'ye 1 milyar dolar yardımda bulunacağını açıkladı.

2 milyar $ Toplam hasar.
400 Ölen çocuk sayısı.
9 Ölen İsrailli asker sayısı.
1250 Ölen Filistinli sayısı.
12 ay Ekonominin yeniden canlanması için gereken süre.