kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AİHM'de Türkiye davaları

AA
Giriş Saati : 20.01.2009 18:14
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan iki davayı bugün karara bağladı.

AİHM, 15 yaşında mahkum olan bir gencin büyükler cevaevine konulmasıyla ilgili davada Türkiye'yi haksız bulurken, imam nikahlı bir kadının ölen eşinin sosyal haklarından faydalanamaması yüzünden açtığı davada ise Türkiye'yi haklı buldu.

Oktay Güveç'in yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3, makul zamanda yargı önüne çıkartılma hakkıyla ilgili 5. ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddelerinin ihlal ettiği" görüşüne vararak, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere yaklaşık 49 bin avro ödenmesini kararlaştırdı.

Bölücü terör örgütüne üye olmak suçundan 1995 yılında 15 yaşındayken gözaltına alınarak tutuklanan ve 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Güveç'in, yaşı küçük olmasına rağmen beş yıl büyükler cezaevinde tutulması, savcı tarafından sorgulanması sırasında ve ön duruşmasına avukatının katılamamasının da insan hakları ihlali oluşturduğu görüşüne varıldı.

Güveç'in, cezaevinde üç kez intihara teşebbüs ettiği ve psikolojik tedavi gördüğü bildirildi. Güveç'in, 2002 yılından bu yana Belçika'da siyasi mülteci olarak yaşadığı kaydedildi.

AİHM, 1976 yılında imam nikahıyla birlikte yaşamaya başladığı kişiden altı çocuğu olan Şerife Yiğit isimli kadının, 2002 yılında ölen eşinden kalan emekli maaşı ve sosyal hakları almak için yaptığı başvuruyu ise reddetti.

Türk mahkemesinin, altı çocuktan 1990 yılında doğan en küçüğüne babasından kalan sosyal hakların verilmesi kararını onaylayan AİHM, Şerife Yiğit'in talebini ise kabul etmedi.

AİHM, Şerife Yiğit'in, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin aile ve özel yaşamın korunma hakkıyla ilgili 8. maddesinden yaptığı başvuruyu 4'e karşı 3 oyla reddetti.