kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'de savaşmayı reddeden askerler

CİHAN
Giriş Saati : 20.01.2009 14:59
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
İsrail, Gazze operasyonuna başladıktan sonra 10 bini üzerinde yedek askeri orduya geri çağırdı. Ancak bazı askerler Gazze operasyonuna katılmayı reddetti. Gazze operasyonu sırasında orduya yeni katılacak olan bazı askerler de orduya katılmadı. Çoğu katılmama gerekçesi olarak "ahlaki sebepleri" olduğunu açıklayan askerler, operasyonun da İsrail'in güneyine güvenlik getirmeyeceğini söyledi.

İsrail Gazze saldırılarını sürdürdüğü sırada yedek askerler arasından orduya çağırılan bir İsrailli asker, operasyona katılmayı reddettiği için tutuklandı. İsrail ordusunun İstihkâm Birliği'nde yeden üsteğmen olan Noam Livneh adlı askerin, dün tutuklandığı belirtildi.

Tutuklanmadan önce Ynet'e açıklamalarda bulunan Livneh, 8 yıl önce de Batı Şeria'daki Nablus kentinde "etik sebeplerden" dolayı orduda hizmet etmeyi reddettiğini söyledi. Livneh, "Yaklaşık iki hafta önce acil yazılı emir aldım ve bana görev verildiğinde etik sebeplerden dolayı (Gazze'de hizmet etmeyi) reddettim" dedi. Gün sonunda ordudan ayrıldığını belirten İsrailli asker, "Komutanlarıma ihtiyaçları olursa beni çağırmalarını söyledim. Daha sonra bir telefon aldım ve bana asker kaçağı olduğunu ilan ettiler. Ben de onlara açıklamamın arkasında olduğumu söyledim" diye konuştu.

Gazze'de savaşmayı neden reddettiğini sorulması üzerine ise Livneh, "İsrail şiddet uygulamadan önce diğer bütün seçenekleri araştırdı mı? Cevap hayır. İsrail, dünyadaki en yoğun nüfuslu bölgelerden birini bombalıyor ve çıkmalarını önlerken kadınları ve çocukları öldürüyor" dedi.

İsrailli asker, "Çocukların, ölü annelerinin kucaklarında hayata veda ettiklerini duyuyorum; hastalar tedavi edilmiyor, insanlar en temel ihtiyaçları olmadan yaşıyor. Bu bir insani felakettir" ifadelerini kullandı.

Gazze operasyonuna katılmayı reddeden bir başka İsrail askeri olan başçavuş Yitzhak Ben-Muha ise kendisinin başka bir birliğe nakledildiğini söyledi. Ben-Muha, orduya çağırıldıktan sonra iki gün üstte beklediklerini ve kendilerine Gazze'de savaşan askerler için çadır kurma görevi verildiğini söyledi. Ancak kendisinin bu görevi reddettiğini söyleyen İsrailli asker, ertesi gün ise evine gönderildiğini aktardı.

Kendisini "barış yanlısı" olarak görmediğini ve güçlü bir ordunun önemini anladığını dile getiren Ben-Muha, "Ancak bu ordu savunma yapmalı, saldırmamalı" dedi.

Gazze operasyonuna İsrail ordusuna yeniden çağırılan yedek askerlerin yanında yeni katılmakta olan askerlerden de tepkiler olmuş. Kudüs'te yaşayan 19 yaşındaki Maya Yehieli adlı bir başka İsrailli asker ise operasyondan önce askere alınmak üzere hazırlanmış; ancak Gazze operasyonu başlayınca "ahlaki sebeplerden" dolayı orduya katılmayı reddetmiş. 14 gün askeri hapishanede yatma cezası verilen Yehieli, hapishanede yer olmadığı için serbest bırakılmış.

Maya Yehieli, "Gazze'yi bombalamak İsrail'in güneyin güvenlik getirmeyecek" diye konuşuyor. Yehieli, "Orduya katılarak bütün inançlarıma ihanet etmiş olacaktım" diye konuşuyor.