kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakan Erdoğan'ın mesajları Belçika basınında

Giriş Saati : 20.01.2009 15:33
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
Belçika basını, AB yetkilileriyle temaslarını tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajlarına geniş yer verdi.

Yazılı ve görüntülü medya organları, Erdoğan'ın ziyaretinin bu ülkedeki Türk toplumunda ve AB bünyesinde etkilerini değerlendirdi.

Ankara hükümetinin Türkiye-AB ilişkilerini 2009'da canlandırmak istediğini, bir ''sıçrama'' yapmak için bu yıl AB dönem başkanlığını üstlenen Çek Cumhuriyeti ve İsveç'e güvendiğini kaydeden basın, Erdoğan'ın ''Brüksel'e yaptığı nadir ziyaretlerden birinin'' etkili olduğu yorumunda bulundu.

Belçika basını, Türkiye'nin coğrafi nedenlerle AB'den dışlanması görüşünü Ankara'nın bir ''hakaret'' olarak algıladığını ve AB üyesi Güney Kıbrıs'ın coğrafi durumunu örnek gösterdi. Basın, ''Ayrıcalık değil eşit muamele istiyoruz'' şeklindeki Erdoğan'ın sözlerine yer verdi.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinde fasılların önemli bir bölümünün ''bazı AB üyeleri tarafından'' bloke edildiğine işaret eden gazeteler, AB Komisyonunun Ankara'yı, ''reformların hızını kesmekle'' itham ettiğini belirtirken, ''Türkiye bir yandan güvence veriyor, bir yandan tehdit ediyor'' ifadelerini kullandı.

Belçika basını, Türkiye'nin Orta Doğu'da ''vazgeçilmez'' önemi, Müslümanlar ile İsrail arasında arabulucu konumu, Asya ile Avrupa arasında köprü durumu, ekonomik krizden en az etkilenen bir ''ekonomik güç'' olma özelliği gibi unsurlar üzerinde durdu ve Erdoğan'ın ''AB'ye yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz'' dediğini hatırlattı.

Erdoğan'ın basın ve sendika özgürlükleri ile TRT'de Kürtçe yayın gibi açılımlara ilişkin sözlerine yer veren basın, Türkiye'nin elinde bir ''Nabucco kozu'' olduğu üzerinde dururken, Türkiye-AB müzakerelerinde enerji dosyasının bloke edilmesi halinde Ankara'nın ''tehditkar'' bir tavra girebileceğini belirtti. Nabucco projesinde Türkiye'nin önem ve gerekliliği üzerinde duran gazeteler, Ankara'nın mutabakatının olmaması halinde bunun ölü doğmuş bir proje olarak kalacağını yazdı.

Belçika medyası, Erdoğan'ın bu ülkedeki temas ve konuşmalarına yer verirken, Türk vatandaşlarının bu ziyarete ilgisini de ön plana çıkardı.

Erdoğan'ın Hasselt kentinde 10 bin kadar Türk'e hitaben yaptığı konuşmaya yer veren basın organları, Türklere yönelik entegrasyon çağrısı üzerinde durdu.

Belçika basını, Erdoğan'ın Gazze sorununa ilişkin görüşüne ve İsrail'e yönelik sert eleştirilerine ayrıntılı olarak yer verdi.

AA