kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ruslar Lenin'in gömülmesini istiyor

CİHAN
Giriş Saati : 20.01.2009 16:53
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
Rusya halkı Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İliç Lenin'in (Ulyanov) Kızıl Meydan'da anıt mezarda bulunan mumyalanmış cesedinin toprağa gömülmesini istiyor. Rusya kamuoyu araştırma kuruluşu VTSIOM'un gerçekleştirdiği ankete göre halkın yüz 38'i Lenin'in bir an önce mezarlığa gömülmesini isterken, yüzde 28'i de Lenin neslinin ölmesinden sonra toprağa verilmesini talep ediyor.

Ankete katılanlardan yüzde 41'i Lenin'in cesedinin mozolede tutulmasının tabii ve normal olmadığını belirtirken, yüzde 37'si de her şeye rağmen durumun çok kötü olmadığını, yabancı turistler için bir cazibe merkezi olduğunu ifade ediyor. Rus halkının yüzde 15'i ise Lenin'in halkın lideri olarak ülkenin ana meydanındaki mozolede bulunma hakkının olduğuna inanıyor.

Lenin'in cesedinin mozoleden çıkartılarak toprağa verilmesine en çok Komünist Parti kaşı çıkıyor. Partiye göre Kızıl Meydan'daki mozole Lenin'in son karargahı olmalı. 21 Ocak 1924'den bu yana Kızıl Meydan'da duran Lenin'in mumyalanmış cesedinin taşınması ile ilgili tartışmalar Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından hız kazandı. Lenin'in gömülmesini ilk olarak Rusya'nın ilk devlet başkanı Boris Yeltsin teklif etmiş, ancak halkın büyük tepkisi üzerine önerisini geri almıştı.

Bu arada Rusya'nın St. Petersburg kentinde Ortodoks Monarşist adlı bir grup, Bolşevik devrimi önderi Lenin'i gıyabi olarak toprağa vermişti. Rus monarşistler Ulyanov ailesinin üyelerinin de bulunduğu kentin Literatorski Most mezarlığında hazırlanan yere Lenin'i sembolik olarak defnetmişti.

Rus monarşistler, Literatorski Most mezarlığında ünlü Rus ve Sovyet yazar, bilim adamları, kültür ve sivil toplum önderlerinin de mezarının bulunduğuna dikkat çekerek Lenin'in burada toprağa verilmesinin de anlamlı olacağını kaydediyor. Ulyanov aile mezarlığında Lenin'in annesi Mariya Aleksandrovna Ulyanova, iki kız kardeşi Anna ve Olga Ulyanovlar defnedilmiş bulunuyor. 53 yaşında ölen Lenin St. Petersburg'da bulunan aile mezarlığına gömülmek istiyordu.