kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama dönemi başladı

Giriş Saati : 20.01.2009 16:00
Güncelleme : 20.01.2009 23:29
Yeni Haber
Obama'nın yemin törenini izlemek için milyonlar National Mall'da toplandı.

- Rahip Rick Warren konuşmasını yaptı.

- Ardından Başkan yardımcısı Joe Biden, ABD Federal Yüksek Mahkemesi üyelerinden John Paul Stevens'ın tuttuğu İncil'e el basarak yemin etti.

- Aretha Franklin kürsüde Obama için şarkı söyledi.

GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...


AMERİKAN TARİHİNE GEÇTİ

ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, yemin ederek göreve başladı.

Washington'da Amerikan Kongresinde milyonların katıldığı bir törenle, İncil'e el basarak yemin eden Obama, ABD'nin 44'üncü başkanı oldu.

Obama, ülkenin ilk siyah başkanı olarak Amerikan tarihine geçti. Böylece, köleler tarafından inşa edilen Beyaz Sarayda ilk defa zenci bir başkan görev almış oldu.

Kongredeki törende takdim edilirken, ikinci adı ''Hussein'' yerine ''H'' kullanılması ve ''Barack H. Obama'' olarak tanıtılması dikkati çeken Obama, platforma çıkar çıkmaz meydanı dolduran kalabalıklar tarafından, ''Obama, Obama'' diye desteklendi.

Obama, ABD'nin eski başkanlarından Abraham Lincoln'un yemin ederken el bastığı ve 1861 yılından bu yana kullanılmayan İncil'e el bastı. İncil, ABD Federal Yüksek Mahkemesi Başkanı John G. Roberts Jr. tarafından tutuldu.

Barack Obama'nın, ABD anayasasını ve ülkeyi iç ve dış düşmanlardan koruyacağına ilişkin yemininin ilk cümlesini, Yargıç Roberts'tan sonra tekrar ederken şaşırdığı ve Roberts'ın ise Obama'ya bu cümleyi bir kez daha söyleyerek hatırlattığı görüldü.

Obama yemin ederken de, ''Ben Barack Hussein Obama'' olarak yeminine başladı.

Törenin birkaç dakika uzaması dolayısıyla Obama, yemin etmeden birkaç dakika önce, yerel saatle 12.00'yi (TSİ 19.00) gösterdiğinde, ABD Anayasasına göre Başkan oldu.

TARİHİ KONUŞMA

ABD'nin ilk siyah başkanı olarak ülke tarihine geçen Barack Hussein Obama, terörizme karşı savaşta kararlılığın gevşemeyeceğini ve amacını terörle elde etmeye çalışanların yenileceğini söyledi.

Obama, ABD Başkanı sıfatıyla ilk konuşmasında, Müslüman dünyaya da seslendi ve ''İlerlemek için ortak çıkarlar ve karşılıklı saygıya dayalı yeni bir yol arıyoruz'' dedi.

Obama, batıdaki toplumları suçlayan liderlere de seslenerek, ''Unutmayın ki halklarınız sizi, yıktıklarınızla değil, inşa ettiklerinizle hatırlayacak'' dedi.

ABD Başkanı Obama, ''Hayat tarzımız için özür dilemeyeceğiz veya savunmamızı gevşetmeyeceğiz. Amacını terörle elde edenlere karşı kararlılığımızı güçlendireceğiz ve onları yeneceğiz'' diye konuştu.

ABD'nin, dünyada herkes için eşitlik, barış isteyenlerin dostu olduğunu ve liderlik etmeye hazır bulunduğunu belirten Obama, ''Sadece güç bizi koruyamaz. Canımızın her istediğini yapamayız'' ifadesini kullandı.

Obama'nın konuşmasında, ülkenin ilk siyah başkanı olmasının etkisi de görüldü. Washington'ı dolduran, çoğunluğu siyah geniş kalabalıklara seslenen Obama, ''babasına 60 yıl önce lokantada hizmet verilmeyen bir adamın'', Beyaz Saray'a çıkarak yemin etmesinin önemine işaret etti.

Konuşmasına, Amerikalılara, ''Bugün burada, önümüzdeki sınavın farkında olarak alçak gönüllülükle duruyorum'' sözleriyle seslenerek başlayan Obama, bu görev için minnettar olduğunu ve atalarının yapmış olduğu fedakarlıkların farkında bulunduğunu ifade etti.

Obama, ABD'nin eski Başkanı olan George W. Bush'a da geçiş döneminde göstermiş olduğu işbirliği dolayısıyla teşekkür etti.

Konuşmasında gerçekçi üslup kullanmaya özen gösteren Obama, ''Ülkemiz bir krizin ortasında. Ülkemiz savaşta. Ekonomimiz ciddi biçimde zayıfladı'' dedi.

Bazılarının kafasında, ABD'nin artık düşüşe geçtiği, bunun kaçınılmaz olduğu yönünde bir korku olabileceğine işaret eden Obama, önünde ne kadar büyük güçlükler olursa olsun, bunların üstesinden gelineceği mesajı verdi. Obama, ''Bugün burada toplandık. Çünkü, korku yerine umudu seçtik'' ifadesini kullandı.

ABD'nin ''yeniden inşasına'' başlanması gerektiğini de belirten Obama, seçim kampanyasının da mesajı olan, ''We can do'', (Yapabiliriz) mesajını da vurguladı. Bazılarının, çok idealist planlara sahip olduğunu ve sistemin, bu planları aynı anda kaldırmayacağı yönünde eleştiride bulunduğunu hatırlatan Obama, ''Ancak onların altından artık zemin kaydı'' dedi.
İşte tören programı:

Yemin töreni

Yemin töreni için kapılar saat 08.00'da açılıyor. National Mall'daki açılış törenini izlemek için bilet gerekmiyor.

Açılış yemeği

Bu etkinlik halka açık olmayacak ve yemin töreninden hemen sonra gelecek.

Geçit töreni

Öğleden sonra 02.30 gibi başlayacak olan bu etkinlik ücretsiz ve halk tarafından izlenebilecek.

Başkomutanlık balosu


Akşam 07.30'da başlayacak olan etkinliğe sadece davetliler katılabilecek.

Gençlik balosu

Etkinlik akşam 09.00'da başlayacak ve 18-35 yaş arası genç Amerikalılar katılabilecek.

Bugünü balo etkinlikleriyle sonlandıran Amerikalılar yarın da ulusal ayin ile güne başlayacaklar. Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joseph Biden ve ailelerinin katılacağı ayinde, dini okumaların yanı sıra müzik etkinlikleri de olacak.

ULUSAL PARK'TA 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ TOPLANDI

ABD'de Barack Obama'nın yemin ederek başkanlık görevine başlama törenlerini izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park'ta (National Mall) 1 milyondan fazla kişinin toplandığı bildirildi.

Washington kentinin bütün bölgelerinde ise hem metro hem de kaldırımların her yönden gelen insanlarla dolduğu belirtildi.

Ulaştırma yetkilileri, yerel saatle 07.00 itibariyle (TSİ 14.00) metro istasyonlarından 207 bin kadar kişinin giriş yaptığını, metro istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştuğunu, birçok otoparkın dolduğu ve kapandığı kaydedildi.

Bu arada tören alayının geçeceği Pennsylvania caddesinin kaldırımlarının da dolduğu ve birçok kişinin artık güvenli bölgeye girecekleri kontrol noktalarını bulamadığı bildirildi.

Televizyonlardan, tören alayının geçeceği bölgede yayalara ayrılan yerlerin yerel saatle 09.30'da (TSİ 16.30) tamamen dolduğu duyuruldu.

ABD'NİN YENİ BAŞKANI OBAMA VE EŞİ BEYAZ SARAY'A GELDİ

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama ve eşi, görevi bugün sona erecek Başkan George Bush ve eşi Laura ile yemin töreninden önce kahve içmek üzere Beyaz Saray'a geldi.

Bush ailesi, 8 yıl kaldıkları Beyaz Saray'ın önünde karşıladıkları Obama ve eşi Mitchell ile gazetecilere poz verdi. Mitchell Obama'nın Laura Bush'a hediye vermesinden sonra Bush ve Obama çiftleri Beyaz Saray'a girdi.

George Bush ve halefi Barack Obama, kısa süre kalacakları Beyaz Saray'dan birlikte ayrılacak ve yemin töreninin yapılacağı Kongre binasına gidecekler.

Beyaz Saray'a yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi de geldi.

MICHELLE OBAMA YEMİN GÜNÜNDE ISABEL TOLEDO GİYDİ

ABD'de bugün görevi devralacak 44. Başkan Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, Beyaz Saray'a girişinde Küba doğumlu Amerikalı ''avargard'' desinatör Isabel Toledo'nun mantosunu ve altın gibi parıldayan elbisesini giydi.

Amerikan Associated Press ajansı, 43. Başkan George Bush ve eşi Laura'nın Beyaz Saray önünde eşi Michelle ile birlikte karşıladığı Barack Obama'nın da bu tarihi günde kırmızı kravatı tercih ettiğini belirtti.

Michelle'in elbisesini tasarlayan Isabel Toledo, ''ağırbaşlı çalışan'' Anne Klein'ı etkilemeye gayret etmişti.

ABD'nin yeni başbayanı Michelle Obama, modacılar Narciso Rodriguez, ''Zero Maria Cornejo'' ve Chicago'lu Maria Pinto'yu tercihiyle biliniyor.

İLK KUTLAMA İSRAİL'DEN...

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, bugün ABD başkanlığı görevini devralacak Barack Obama'yı kutladı.

Peres, tüm İsrail adına, Kudüs'ten Obama'ya selamlarını gönderirken, görevinde başarılı olması için dua edeceğini söyledi.

Peres, bugünü sadece Amerika için değil, tüm dünya için önemli ve tarihi bir gün olarak nitelendirdi, "Obama'nın seçimi, insanlığın en büyük adaletsizliklerinden birinin tarihi düzeltmesidir" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Barack Obama'nın İran'la veya "belki Hamas" ile konuşma ihtimalinin kendisini endişelendirmediğini de belirtti. "Onunla konuştukları için istediklerini elde edebileceklerini sanmam" diyen Peres, Obama ile İran ve Hamas'ın amaçlarının çok farklı olduğunu da kaydetti.

Peres, Obama'nın yapıcı ve barış istediğini belirtirken, "diğerlerini" yıkım ve savaş istemekle suçladı.

İsrail Cumhurbaşkanı, Amerikan halkının "farklı bir başkan" seçmesine rağmen, Amerika'nın tutumunda bir farklılık görmediğini de dile getirdi.

Peres, İran tehdidine karşı İsrail'in tek başına hareket etmemesi, uluslararası çabalar çerçevesinde davranması gerektiğini vurguladı. "İsrail'in İran konusunu tek başına omuzlamaması" gerektiğini de söyleyen Peres, "Eğer savaşa yalnız giderseniz, yalnız kalırsınız" dedi.

OBAMA'NIN ÇOCUKLUĞUNU GEÇİRDİĞİ ENDONEZYA'DA, YENİ
ABD BAŞKANININ MÜSLÜMAN DÜNYAYI DAHA İYİ ANLAMASI UMULUYOR

ABD'de bugün yapılacak yemin töreniyle 44'üncü başkan olarak resmen göreve başlayacak Barack Obama'nın çocukluğunda birkaç yılını geçirdiği Endonezya'da, Obama'nın Müslüman dünyayı daha iyi anlaması ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmesi umuluyor.

Obama'nın Amerikalı annesi Ann Dunham, Kenyalı babasından ayrılmasından sonra Müslüman bir Endonezyalı ile evlendi. Bu evliliğin ardından Obama 4 yıl süreyle annesiyle beraber Endonezya'da yaşadı.

Endonezya'da basın-yayın organları, seçim kampanyasında değişim ve umut sloganlarıyla öne çıkan, ülkesinin ilk siyahi başkanı olmasının yanı sıra babasının Müslüman olması dolayısıyla da bir başka ilki barındıran Obama'nın eski okulu, yaşadığı ev, halkın kendisinden beklentilerine ilişkin haberlerle dolu.

Başkent Cakarta'daki İstiklal Camii önünde konuşan 60 yaşındaki Muhammed Şuhaymi, Obama için, "Belki Endonezya'da yaşamış olduğu için bizi destekler. İzleyeceği güvenlik politikasının daha iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

Cakarta'daki ünlü bir otelde ABD'deki yemin töreni nedeniyle kutlama töreni düzenlenmesine yardım eden ve internette Obama ile ilgili bir sitenin kurucusu olan Enda Nasution da Obama'nın yönetimi almasıyla birlikte dünyada değişim umudu taşıdığını söyledi.

Edonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, Obama'ya büyük desteğin dünyayı dönüştürebileceğini ifade ederek, Obama'nın yemin etmesinin öncesinde İsrail'in Gazze'den çekilme taahhüdüne işaret etti.

Kalla, Obama'nın Orta Doğu ve dünyanın diğer bölgelerinde barış sağlayabileceği umudunu dile getirdi.

ABD'nin George Bush döneminde başlattığı "terörle savaşında" önde gelen müttefiklerinden olan, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi Endonezya'da, Bush'un başta Orta Doğu'ya ilişkin olmak üzere çoğu politikaları halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Endonezya'ya taşındıklarında 6 yaşında olan Obama'nın Cakarta'da bir Katolik okuluna gittiği, daha sonra da bir devlet ilkokuluna devam ettiği belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları