kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya Obama'dan ne bekliyor?

Giriş Saati : 20.01.2009 10:13
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
Barack Obama'nın Amerikan başkanlığını resmen üstleneceği bugünkü yemin töreniyle ilgili haber ve yorumlar basında geniş yer buluyor.

Guardian, "Yeni bir Amerikan dönemi başlatacak tılsım" manşetiyle verdiği haberinde Obama'nın önceliklerini sıralayarak, "Obama yarın askeri yetkililerle bir araya gelip, Irak'tan nasıl asker çekeceklerini ve Afganistan'daki savaşı nasıl kazanabileceklerini konuşacak. Obama 18 ay içinde Irak'tan çok sayıda asker çekme ve Afganistan'a 30 bin kişilik takviye birlik gönderme sözü vermişti. Pentagon kaynaklarına göre, Obama'nın ekibi, Irak ve Afganistan'la ilgili sorunların sandıklarından daha ağır olduğunu söylüyor" ifadelerine yer veriliyor.

Guardian'a göre, Obama'nın ekonomik konularla ilgili ekibi, bir süredir düzenli toplantılar yapıyordu. Fakat yarın ilk kez Beyaz Saray'da toplanacaklar. Obama'nın ekonomi kurmayları, 3-4 milyon kişiye iş imkanı sağlayabilecek 800 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalışıyor.

Gazete, Obama'nın küresel ısınmayla mücadele konusunda verdiği sözleri tutup tutmayacağının yakından izleneceğini belirterek, "Obama, Amerika'nın yabancı petrole bağımlılığını azaltma sözü vermişti. Ekonomiyi canlandırma paketindeki paranın bir kısmı, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesinde kullanılacak. Obama için en önemli sınavlardan biri Kyoto Protokolü'nün yerini alacak anlaşma olacak. Başkan Bush, Obama'nın küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere salımını azaltmayı hedefleyen Kyoto Protokolü'nü imzalamamıştı" cümlelerine yer veriyor.

Guardian, dünya kamuoyunun arkasında olması nedeniyle Bush'un 8 yıllık iktidarından sonra, Obama'nın, Amerika'ya itibarını geri kazandırmasının zor olmayacağı görüşünde. Fakat, gazeteye göre Obama Filistin'den İran'a, Pakistan'dan Kuzey Kore'ye önünde pek çok zorlu dış politika dosyaları bulacak. Yeni Başkan, yarın yeni bir Orta Doğu özel temsilcisi atayabilir.

Financial Times da, dünyanın Obama'dan beklentilerini sıralamış. Buna göre ; Asya kıtasının en büyük beklentisi Obama'nın Amerikan ekonomisini düzeltmesi.Gazete haberinde, "Asya'da üretilen malların yarısı ihraç ediliyor ve birçok ülkeyi Amerikan tüketicilerinden gelen talep ayakta tutuyor. Çin ve Japonya da Amerika'nın mali sisteminin eski haline dönmesini istiyor zira dolardaki keskin bir düşüş kasalarındaki yüksek dolar rezervi nedeniyle büyük kayıplara uğramaları anlamına gelecek. Asyalılar, sendikaların baskısı ve içerideki işsizlik nedeniyle Obama'nın korumacı politikalara yönelmesinden endişeli" ifadelerine yer veriyor.

Gazeteye göre, Avrupalıların beklentisi de Obama'nın Amerikan ekonomisindeki düşüşü durdurması ve mali sisteme istikrar kazandırması yönünde. Avrupa ülkeleri dünyanın en büyük ekonomisi toparlanırsa kendilerini arkasından sürükleyebileceğini düşünüyor.

Financial Times, İsrail'in Gazze saldırısı nedeniyle, Orta Doğu'da Barack Obama'nın başkanlığına karşı duyulan heyecanın azaldığını belirtiyor.

Haberde, "Amerika'nın bölgede gücünün azalmasına karşın, hala birçok ülke sorunlarını çözmesi için gözünü Amerika'ya dikmiş durumda. İsrail, Obama'dan Bush kadar destek bekliyor. Bush'tan kurtulmanın sevincini yaşayan Araplar, Obama'nın İsrail-Filistin anlaşmazlığında adil olmasını istiyor. Irak, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılmasını bekliyor ancak kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar Amerika'nın kendilerine yardımı sürdürmesi beklentisinde. Suriye, uluslararası tecritten kurtulmak için Obama'ya umut bağlamış durumda. İran da ABD'den daha fazla işbirliği umuyor" ifadelerine yer veriliyor. Aynı gazetede yer alan bir kamuoyu yoklaması Avrupa kamuoyunun, Afganistan'a takviye asker gönderilmesine karşı olduğuna işaret ederek, "İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa'da oylamaya katılanların büyük çoğunluğu, hükümetlerinin, Obama'dan gelebilecek Afganistan'a takviye birlik gönderme çağrısını reddetmesi gerektiği yönünde görüş belirtti. Yine ankete katılanların çoğunluğuna göre Obama'nın önceliği uluslararası mali krizin çözümü olmalı" cümlelerine yer veriyor.