kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''İran ve Türkiye, dünyada tayin edici roller oynayabilir

AA
Giriş Saati : 20.01.2009 09:52
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
İran, bölgede ve dünyadaki değişimlere paralel olarak Türkiye ile birlikte daha etkin ve belirleyici roller oynanabileceğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Perviz Davudi, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu ile görüşmesinde yaptığı konuşmada, Gazze olaylarından sonra bölgedeki birçok dengenin değişeceğini belirtti ve ''Bu yeni şartlarda İran ile Türkiye'nin ilişkilerini bütün alanlarda geliştirmeleri zaruridir'' dedi.

Tahran-Ankara ilişkilerinin gün geçtikçe gelişmekte olduğunu vurgulayan Davudi, ''Çok sayıda ortak noktaya sahip iki büyük güç olan İran ve Türkiye, işbirliğini daha da artırarak bölgede ve uluslararası arenada tayin edici roller oynayabilir'' diye konuştu.

Davudi, ''İki ülkenin ortak görüş, tavır ve uyumdaki yakınlığına dikkati çekti'' ve başta ekonomi olmak üzere her alanda ilişkileri ileri götürmek için şartların müsait olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Filistin halkıyla ilişkilerini ''sağlam ve gelişmiş'' sözleriyle öven Davudi, ''Büyük Türk halkı ve devletinin mazlum Filistinlileri himayesi, Türkiye'nin bağımsız ve güçlü tavır aldığının ispatıdır'' dedi.

Uluslararası kuruluşların ve Yol Haritası'nın Orta Doğu'da ve diğer bölgelerdeki ülkelerin sorunlarını halletmede çıkmaza girdiğini kaydeden Davudi, ''Bugünkü şartlar bağımsız, medeni ve köklü tarihi olan ülkelerin dünya meselelerinde daha etkin rol oynamalarına imkan sağlıyor'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu da ''Ankara'nın Tahran ile ilişkilerini her alanda mümkün mertebe geliştirmek istediğini'' söyledi.

Türkiye ve İran'ın son yıllarda birçok alanda ilişkilerini gözle görülür şekilde geliştirdiğini belirten Karaosmanoğlu, yöneticilerin, şartları iki ülke halkının ve bölgenin yararına olacak şekilde hazırladığını kaydetti.