kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çin'in, Obama'dan isteği

CİHAN
Giriş Saati : 20.01.2009 09:43
Güncelleme : 20.01.2009 23:28
Yeni Haber
Çin yönetimi, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama ile daha iyi askeri ilişkiler içine olmayı umduklarını bildirdi.

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından bugün "Çin'in Ulusal Savunması 2008 Yılı Beyaz Kitabı" yayımlandı.

Basın toplantısında soruları cevaplayan Çinli askeri yetkililer, ABD Kongresi'nde düzenlenecek törenle George W. Bush'tan görevi devralacak Obama ile yeni dönemde daha iyi askeri ilişkiler içinde olmak istediklerini, bunun iki tarafın yararına olacağını söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Hu Changming, Çin ile askeri ilişkilerin normalleştirilmesinin ABD'nin elinde olduğunu belirtti. Çin, ABD'nin bağımsızlık yanlısı eyaleti olarak gördüğü Tayvan'a geçen Ekim ayında 6.5 milyar dolarlık silah satmış ve bu durum iki taraf arasındaki askeri ilişkilere darbe vurmuştu.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan askeri yetkililer, 1989 ayaklanmasından sonra Çin'e uygulanan silah ambargosundan da oldukça rahatsız olduklarını, özellikle gelişmiş ülkelerin Pekin'e yüksek teknolojik silah satarken çok dikkatli olduklarını ifade etti. Konuşmalarda ayrıca Çin'den bağımsızlık isteyen gruplara asla müsamaha gösterilmeyeceği de vurgulandı.

Beyaz kitapta Çin'in, asla hegemonyacılık ve askeri yayılmacılık peşinde koşmayacağı, karalı bir şekilde bağımsız, egemen ve barışçı bir dış politika ile savunma amaçlı bir askeri politika izleyeceği vurgulandı.