kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Rüya' bugün gerçek oluyor

BİLGE ESER
19.01.2009
"Bir rüyam var..." sözleri tarihe geçen siyahi lider Martin Luther King, ABD'de siyahların bir gün beyazlarla eşit olmasını hayal ediyordu. İşte o Amerika'da bugün bir siyah, başkan olarak yemin ediyor... Demokrat Obama, yemin konuşmasıyla 'değişimi' başlatacak..
Bugün tarih değişiyor... Bugün köleliğin yıllarca hüküm sürdüğü Amerika'da bir siyah siyasetçi, tarih yazıyor... Barack Obama, 1795'teki inşasında kölelerin çalıştığı Beyaz Saray'a bu gece başkan olarak girecek. 13 bin kişinin katılacağı eskortla Kongre binasının merdivenlerine ulaşacak, köle pazarlarının kurulduğu yoldan geçecek, bir zamanlar görevdeyken 8 eski başkanın görevdeyken bile köle sahibi olduğu ülkenin ilk siyahi başkanı olarak yemin edecek...

15 DAKİKALIK TARİH
Başkan Obama, iki aydır üzerinde çalıştığı konuşmasında "yeni bir sorumluluk dönemi" vurgusu yapacak. Birçok gazeteci, yorumcu, strateji uzmanı ve elbette halkı, tarihin en etkileyici konuşmalarından biri olmasını bekliyor. 15 dakikadan uzun sürmesi beklenmeyen konuşmasında Obama'nın ırkı ön plana çıkarmayıp gelecek için umut dolu ve etkili sözler sıralaması bekleniyor. Yeni Başkan'ın görev süresinden beklenti de bu doğrultuda oldukça yüksek.

BAŞARMAK ZORUNDA ÇÜNKÜ...
Bu yüksek beklenti, anketlere de yansıyor. Halkın yüzde 71'i, çöken ekonominin Obama'nın ilk yılında toparlanacağına inanıyor. Yüzde 65 ise işsizliğin büyük ölçüde azalacağı kanısında. Öyle ki batan banka enkazlarının yığıldığı borsanın bile "iyileşeceğini" düşünenlerin oranı yüzde 72. Kendi mali durumunun düzeleceğini söyleyenler de yüzde 63. İnşaatçı Richard Kern'ün sözleri de Obama'dan beklentileri net özetliyor: "Başarmak zorunda çünkü bütün dünya şu anda sona bel bağladı..."

Sayılarla yemin töreni
150 milyon $ Törenin toplam maliyeti.
25 dolar Törenin 1 dakikada biten biletinin fiyatı.
2 milyon Törene katılması beklenen izleyici.
5.265 Çevreye koyulan güvenlik kamerası.
40 bin Görevli asker ve polis sayısı.
5 bin Tören alanına kurulan tuvaletler.