kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yola çıkacak sürücülere 10 uyarı

Giriş Saati : 13.12.2008 13:17
Güncelleme : 13.12.2008 22:07
Yeni Haber
Karayolu Trafik ve Yol Güvenli Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, bayram tatilinden dönüş yapacak sürücüleri trafik kurallarına uymaları ve daha bilinçli davranmaları konusunda uyardı.

Memiş, yaptığı açıklamada, Kurban bayramında 9 günlük bayram tatilinin bitmesine iki gün kala karayollarında 120 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, daha fazla can kaybı olmaması için araç sürücülerinin dikkatli olmalarını istedi. Memiş, sürücüleri şu kurallara uymaları konusunda uyardı:

"1-Şehirlerarası yollardan kendi illerine dönecek araç sürücüleri 4 mevsim lastiğe göre en az % 75 daha güvenli kış lastiği ile yola çıkarak daha güvenli bir yolculuk yapmalıdır.

2-Araç sürücüleri yolların karlı, buzlu, yağışlı olması ve gizili buzlanma bulunması nedeni ile kanuni hız limitlerinin altında seyir etmelidir. Çünkü fren mesafeleri durmaları için daha uzayacaktır.

3-Araç sürücüleri tek şeritli yollarda öndeki araçları mümkünse sollamamalıdır. Bilhassa keskin viraj, tünel içi, tepe üstü, köprü üzeri gibi yasak yerlerde asla ölümlü kural ihlali yapmamalıdır.

4- Araç sürücüleri dinlenmiş, uykularını almış olarak yola çıkmalıdır.

5-Araç sürücüleri ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerlerini takmalıdır.10 yaşından küçük çocukları kesinlikle ön koltuğa oturtmamalı veya kucağına alarak oturtmamalıdır. Çocukları arka koltuğa oturtmalı ve emniyet kemerini bağlamalıdır.

6-Araç sürücüleri araç kullanırken cep telefonlarını kapatmalıdır. Yalnız mola yerlerinde veya yardım talebi için cep telefonlarını açarak kullanmalıdır.

7-Araç sürücüleri varış yeri olan kendi illerine gelirken mutlaka her 3 veya 4 saatte dinlenmelidir.

8-Araç sürücüleri yola çıkmadan önce araç bakımını yaptırmalı, antifirizle desteklemeli ve yanlarında takoz, çekme halatı, zincir, reflektör, ilk yardım çantası, yangın tüpü gibi temel donanımları bulundurmalıdır. Ayrıca yanlarında yedek olarak kalın giysiler de bulundurmaları yararlı olacaktır.

9-Araç sürücüleri bölünmüş çift şeritli yollarda mutlaka hız limitlerine uymalıdır. Yollarda don, gizli buzlanma ve yağış olması nedeniyle hızdan dolayı bir çok sürücü direksiyon hakimiyetini kaybedip, orta refüjden atlayıp karşı yoldan ölümlü kazalar yapmaktadır.

10-Her araç sürücüsü kendi ve ailelerinin yaşama hakkını nasıl düşünüyorlarsa karşıdan, önden veya arkadan gelen tüm araç sürücülerinin hayatlarını da düşünerek bilinçli bir yolculuk yapmaları birbirlerine karşı saygılı ve sabırlı olmalarını, mutlaka araçlarında maddi hasarlı kaza tutanağı bulundurmaları."

(CİHAN)