kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Lösemi için ilik anneden mıknatıslarla çekilecek

ESRA TÜZÜN
12.12.2008
Kanserde uygun kemik iliği sorun olmaktan çıkıyor. ABD'li Dr. Cunningham'ın geliştirdiği mıknatıslı filtre yöntemiyle tüm anne babaların kemik iliği artık çocuklarına ilaç oluyor..
Kemik iliği bulmak için büyük kampanyalar düzenleyip dünyanın dört bir tarafında verici aramaya gerek yok. Tüm anne babalar artık kemik iliği vericisi olabiliyorlar. Mıknatıslı filtre sayesinde doku uyumu olmasa bile anne babaların kemik iliği çocukları için kullanılıp hayat kurtarıyor. Kemik iliği nakli, lösemiler, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleri için hayat kurtarıyor. Ancak, uyumlu kemik iliğinin bulunması için büyük çaba sarfedilmesi gerekiyor. Kemik iliği bankaları kuruluyor, bazen uyumlu kemik iliği bulabilmek için ülke çapında kampanyalar düzenleniyor. Yüzlerce insanın kanı taranarak ancak uyumlu tek bir verici bulunabiliyor. Üstelik bu taramaların her biri için en az 400 YTL ödemek gerekiyor. Anne babanın kemik iliği çocuklarına uyumlu olmayıp, bambaşka ülkede hiç tanımadıkları birinin kemik iliği minicik bir çocuğun ya da bir annenin hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanından, yani yeni doğmuş bebeğin göbek bağı saklanarak bir gün onun ya da ihtiyacı olan birinin kemik iliğini sağlamak için değerlendirilebiliyor. Uyumlu kemik iliği bulabilmek için aileler ısmarlama bebekler yapıyor.

ANNE BABALAR KURTARICI
Tıp, ihtiyacı olanların hayatının kurtulması için gerekli kemik iliğini bulmak için uğraşırken yepyeni bir yöntem geliştirildi. Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kullanılan bu yöntemi SABAH'a anlatan Dr. John Cunningham, yeni uygulama sayesinde artık tüm anne babaların kemik iliğinin çocukları için kullanılmasını sağladı. Yöntemi geliştiren Chicago Üniversitesi Pediatrik Hematoloji ve Bölümü Başkanı Dr. John Cunningham yarı uyumlu transplantasyon adını verdikleri tekniği altı aydır uyguladıklarını ve 75 hastada başarılı sonuçlar verdiklerini açıkladı. Anne ya da babadan alınan kemik iliğinin altıda üç uyumlu olduğunu anlatan Prof. Dr. John Cunningham "eskiden bu uyum yeterli değildi ancak artık yeterli olmasını sağlıyoruz" diyor. Prof. Dr. Cunningham yeni yöntemi şöyle anlattı: "Tüm anne ve babaların kemik ilikleri zaten çocuklarına yüzde 50 dolayında uyumludur. Ancak, kemik iliği için bu yeterli olmuyordu, en az yüzde 60 uyum aranıyordu. Bu nedenle ailelerden ya uyumlu bir kardeş doğurmaları isteniyordu ya da bankalardan tarama yapılması gerekiyordu. Biz özel bir alet geliştirdik, mıknatıslı alet sayesinde anne babaların uyumlu kemik iliklerinin toplanmasını sağlıyoruz. Anne ve babalardan çok daha fazla miktarda kemik iliği alıyoruz, bu onların sağlıklarına bir zarar vermiyor, ancak çocuklarının hayatlarının kurtarıyor. Böylece uyum sorununu ortadan kaldırıyoruz."

İLK TERCİH KARDEŞ
Kemik iliği nakline ihtiyacı olan çocuklar için öncelikle uyumlu bir kardeş varsa onu tercih ettiklerini anlatan Prof. Dr. Cunningham, "Ancak doku bankasında bir verici, ortada bir kardeş yoksa anne ve babanın kemik iliğini rahatlıkla kullanabiliyoruz" diyor. Yaptıkları araştırmaya göre, ilik kardeşten alınırsa ilk beş yıl içinde yüzde 65-70 oranında başarı elde edilebiliyor, anne babadan alınırsa bu başarı yüzde 45 ile 55 arasında değişiyor. Anne ya da babadan alınan kemik iliği 25 yaşına kadar ihtiyacı olan hastalar için kullanılabiliyor. Kemik iliği bulmak için tüm dünyanın sıkıntı çektiğini anlatan Prof. Dr. Cunningham doku uyumsuz hatta kan uyumsuz organ nakli gibi artık ilik naklinin de rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Kemik iliği bulma konusunda Türkiye'de de büyük sorunlar yaşanıyor. Kemik iliği bankası yeterli olmadığı için yurtdışındaki bankalarda ilik isteniyor. Bu da büyük problemler yaşanmasına neden oluyordu.