kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Denizler artık daha temiz

AA
12.12.2008
Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde 2 yılda 343 bin 797 metreküp petrol türevli atık işlenerek 8 milyon 500 bin YTL gelir elde edildi..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde 2 yılda 13 bin 453 gemiden toplanan 343 bin 797 metreküp petrol türevli atık işlenerek, 8 milyon 500 bin YTL gelir elde edildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, 2006 yılında hizmete açılan tesisin faaliyete geçmesiyle İstanbul'daki denizlerin kirletilmesinin önüne geçilmesi konusunda önemli bir aşama kaydedildi. Son yıllarda İstanbul Boğazı'ndaki kirliliğin büyük ölçüde azalmasında önemli rol oynayan Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde, yüzde 80-85'i kimyasal arıtmaya tabi tutulması gereken ve yüzde 15-20'si geri dönüştürülebilen sintine, slaç ve slop gibi petrol türevli atıklar işleniyor. Tesis kurulmadan önce doğrudan denize boşaltılan bu petrol türevli atıklar, artık bazı sanayi kuruluşlarının da peşinde olduğu kullanılabilir yakıtlar haline dönüşüyor. Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde petrol türevi atıklarının kimyasal arıtmaya tabi tutulmasıyla, kaçak yollarla denize deşarj edilmeleri ve çevrenin kirletilmesi önlenmiş oluyor. Tesis açıldığı günden itibaren 13 bin 453 gemiden 343 bin 797 metreküp atık toplandı, 48 bin 745 metreküp atık susuzlaştırıldı.

YAKIT OLARAK KULLANILIYOR
Geri kazanım sonucunda elde edilen 28 bin 331 metreküp atık ise 2. kategori atık çimento fabrikaları, kireç fabrikaları ve süt sanayilerine ikincil yakıt olarak kullanılmak üzere verildi. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde, 14 adet lisanslı atık toplama gemisi, 3 adet petrol türevli atık toplama tankeri, 3 adet pis su tankeri ve 3 adet lisanslı tehlikeli atık taşıma kamyonu bulunuyor. Bu sayede hem karadan, hem de denizden atık toplama işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Haberin fotoğrafları