kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ofisten sıkıldı pilotluğa geçti

Gökhan ARTAN SABAH
12.12.2008
Alev Gönçer Köse gelir denetim uzmanlığı yaparken, pilot olmaya karar verdi. ABD'de eğitim aldı. Artık yeni ofisi kokpit..
Alev Gönçer Köse ilk olarak, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yi geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye getiren Best Air uçağının yardımcı pilotu olarak gündeme geldi. Köse'nin pilotluğa geçiş hikâyesi ise bir hayli ilginç. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği'ni bitiren 39 yaşındaki Alev Gönçer Köse, gelir uzmanı olarak THY'nin uçtuğu hatlarda kârlılık analizi yaparken bir anda pilot olmaya karar verdi. Burada 6 yıl gelir yönetimi uzmanı olarak çalışırken "havada olmanın yerde kalmaktan daha zevkli olduğuna" karar veren Köse, zorlu sınavlardan geçip pilotluğa adım attı ve 2 yıldır da pilot olarak görev yapıyor. Amerika'daki bir uçuş okulunda eğitimini tamamlayan genç kadın Best Air'de ikinci pilotluk görevini yürütüyor.

KOCASI DA MESLEKTAŞI
Airbus 320 serisinde uçuş yaptığını belirten başarılı kadın "Şimdiye kadar bin 500 saat uçuş yaptım. Çocukken araba yarışçısı olmak istiyordum. Pilot olmaktan dolayı çok mutluyum. Hedefimse kaptan olmak" diyor. Alev Köse uçuşlarda karşılaştığı tepkileri ise şöyle anlatıyor: "Uçağa binerken kokpit kapısından bakan yolcular, beni görünce şaşırarak bir kez daha bakıyor. Anons yaptığımda yolculardan bazıları da 'Pilot kadınmış' diyerek şaşkınlık yaşıyormuş. 'Sizi burada görmekten mutluyuz' diye destek verenler de oluyor." Kadınların pilotluk mesleğini yapması gerektiğini söyleyen Köse, eşi Hakan Köse'nin de MNG Cargo'da yardımcı pilot olduğunu belirterek, "Diğer mesleklerdeki çiftler kadar elbette fazla görüşemiyoruz. Ama özlemek ilişkimizi canlı tutuyor" diye konuşuyor.

20 KADIN PİLOT
Pilotluk eğitiminin sivil okullarda da verilmeye başlanmasıyla kadın pilotların sayısı artmaya başladı. 1993'te Alev Kılıçkeser Hottin'in Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu'nu bitirmesinin ardından 20'ye yakın kadın pilot bu mesleğe adım attı.