kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ne giyseler, yakışıyor onlara

ÇAKIR MÜZİK / ÖZGÜR
12.12.2008
Mor ve Ötesi, Başıbozuk albümü ile, kendi sadasının izinde ve 'uygun olmayan farklı adımlarla' yürümeye devam ediyor. Ne diyelim, Mor ve Ötesi'yle geçecek bir kış daha geldi, bağıra çağıra!..
2008'in son günlerini yaşarken önümüzdeki soğuk aylar için albümler ve şarkılar depolamaya başlamak gerek. Yeni albümlerin yanında kişisel değişmezlerimizle oluşturacağımız playlistlerimize Mor ve Ötesi'nin piyasaya yeni çıkan son albümü Başıbozuk'u da katmakta fayda var. Yıllar önce Yalnız Şarkı kliplerini ilk defa televizyonda izlediğimizde "Kim bu çocuklar?" dememizin üstünden çok zaman geçmedi aslında. O çocuklar yıllar içinde her albümlerinde yavaş yavaş ve emin adımlarla kendilerini öyle bir geliştirdiler ki bir de baktık Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye adına arz-ı endam ediyorlar. Aslında işin bütün sırrı hep kendi olmalarında yatıyor. Mor ve Ötesi aslında istenirse doğu ya da batı ezgilerine sıkışıp kalmadan çağın ruhunu hem müzikal hem de söz anlamında iyi yakalayarak iş kotarmanın Türkiye'deki en önemli müzikal örneği.

SONBAHAR FAVORİ
Son albümleri Başıbozuk da bunu bir kere daha kanıtlıyor. Sekiz remix, üç canlı kayıt iki de yeni parçanın yer aldığı Başıbozuk, Eurovizyon şarkışı Deli'yle başlıyor ve sırasıyla İddia ve Sonbahar adlı yenilere geçerek devam ediyor. İki parçada da oturmuş Mor ve Ötesi sound'unu yakalamak çok kolay. Sonbahar'ın özellikle grubun hayranlarının yeni favori şarkısı olacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Canlı parçalardaki enstrümanlar ve vokaldeki samimi hava zaten alışık olduğumuz bir durum. Albümdeki remix parçalar ise Mor ve Ötesi dinleyicilerini ikiye bölme ihtimali taşıyor. Çünkü bildiğimiz parçaların remix hallerini dinlemek başlangıçta her zaman yadırgatıcı olduğu için grup aslında zor bir işe girişmiş. Gerçi belli bir kaliteyi tutturarak bunun da üstesinden gelmişler. Remix'lenen şarkılardan özellikle Kördüğüm yarattığı havayla Postal Service ve Notwist parçalarını andırıyor gibi gözükse de oldukça başarılı. Yine Darbe adlı parçanın remixlerindeki bağlama ve ton da parçanın ruhuna ayrı bir hava katmış. Parti, Aphex Twin'i andıran tınılarıyla gerçek bir elektronik müzik parçası olmuş. Deli ve Ayıp Olmaz mı ise, bambaşka bir hal almış. Mor ve Ötesi, aslında bu albümle kendi sesinin izinde 'uygun olmayan farklı adımlarla' yürümeye devam ediyor. Ya da bir başka deyişle grup kariyerini Türkiye'de başka herhangi bir grubun ve müzisyenin kolay kolay yapamayacağı bir tonla cilalıyor. Ne diyelim, Mor ve Ötesi ile geçirilecek bir kış geldi bile bağıra çağıra. Mor ve Ötesi - Başıbozuk / Rakun Müzik