kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Sanayiden gelen sinyaller resesyonun ayak sesleri %5.5

10.11.2008
Sanayi üretimi ağustostaki yüzde 4.1'lik düşüşün ardından eylülde yüzde 5.5 geriledi ve 2002'den bu yana ilk kez iki ay düştü. Olumsuz tablo 27 çeyrek sonra ilk kez eksi büyüme beklentisini güçlendirdi..
Finans sektöründe yaşanan krizin reel sektöre yansımasına ilişkin ipuçları yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Dün açıklanan sanayi üretim verileri tahminlerin çok üzerinde düşerek ağustostaki yüzde 4.1'lik düşüşten sonra eylül ayını yüzde 5.5'lik gerilemeyle tamamladı. 9 aylık üretim ise yüzde 2.5'e indi. Sanayi üretiminde, Ocak-Şubat 2002'den altı yıl sonra, ilk kez 2008'in ağustos ve eylül aylarında iki ay üst üste küçülme ortaya çıktı. Sanayideki düşüş 27 çeyrek sonra eksi büyümeye ve resesyona yönelik tahminleri de güçlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, reel sektör için beklenen verilerden biri olan sanayi üretiminin eylülde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 azalarak, piyasanın ortalama yüzde 1'lik küçülme beklentisinden daha kötü bir resim ortaya çıkardı. Ağustostaki aylık yüzde 4.1'lik düşüşün ardından gelen yüzde 5.5'lik kayıp Ocak 2006'dan bu yana iki ay üst üste yaşanan ilk düşüş olarak kayıtlara geçti.

9 AYLIK ARTIŞ YÜZDE 2.5
Aylık sanayi üretiminin bileşenlerine bakıldığında, imalat sanayinin yüzde 6.4, madenciliğin yüzde 4.3 küçüldüğü gözleniyor. İlk 9 ay itibariyle, sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 büyüdü. Üretimin alt kollarına bakıldığında en dikkat çekici veri imalat sanayi oldu. Merkez Bankası zayıflık konusunda uyardığı imalatta gerçekleşmeler beklentilerin çok ötesinde gelmesi gerilemenin önümüzdeki dönemde daha da yükselebileceğine işaret ediyor.

OTOMOTİVDE DÜŞÜŞ
Üretimin alt kollarına bakıldığında; ihracat ve üretimin lokomotifi olan taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün iki aydır düştüğü dikkat çekiyor. Ticari araç ta Avrupa'nın önemli tedarikçisi haline gelen Türkiye'de kapasitelerin de geçen yıla göre hızla yükselmesi geçen yılın ikinci yarısından bu yana üretim artışlarında çift haneli büyümelerin görülmesini sağlıyordu. Eylülde otomotivde üretim yüzde 1.7 düştü. Bu düşüşte eylülde fabrikaların üretimlerinde küçük çaplı ara vermeleri etkili oldu. Ekim ve kasımda bu düşüşün hızlanabileceği belirtiliyor. Sanayi