kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Notçular dünyaya kırık not yağdırdı

10.11.2008
Krizde, Türkiye'yi ayrı tutan kredi derecelendirme kuruluşları gelişen ülkelerin notlarını birer ikişer düşürmeye devam ediyor. Son olarak Fitch, birçok gelişmekte olan ülkenin notunu kırdı Notu düşenler içinde; Türkiye'nin rakipleri Romanya, Rusya, Bulgaristan yanında G. Kore, G. Afrika gibi ülkeler de yer alıyor. Not düşürmelerin en önemli nedeni ise düşen ihracat ve zayıflayan sermaye akışı.....
Yaşanan küresel finans krizinde Türkiye'nin notunu düşürmeyen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Standart and Poors ve Fitch Ratings, Türkiye'nin rakipleri Macaristan, Rusya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin notunu düşürüyor. Son olarak Fitch, krizin vurması beklenen birçok ülkenin notunu düşürdü. Notu düşürülen ülkelerin temel özellikleri gelişmiş ülkelere ihracat yapmaları. En fazla etkilenecek olan bölge ise gelişmekte olan Avrupa ülkeleri. 'En kırılgan' olarak nitelenen bu ülkeler için dile getirilen temel risk yüksek borç ve aynı zamanda bütçe açıkları.

BATI DURGUNLUĞA GİDİYOR
Doğu Avrupa ülkelerinin borçlanma ratinglerini düşüren kurum Rusya, Güney Kore ve Meksika'nın da görünümlerini indirdi. Rusya için yapılan bu düşüşün altında riskli mevduatlar ve sermaye riski yatıyor. Rusya'nın bankacılık sisteminin zayıflığı ve yüksek enflasyon oranı da diğer önemli kaygılar. IMF'nin ABD, Japonya ve Euro Bölgesi ekonomilerinin önümüzdeki yıl durgunluğa gireceği tahmininin hemen arkasından gelen bu kararlar bir çok ülkeyi kapsadı. Fitch, Güney Kore, Meksika ve Güney Afrika'nın ekonomik görünümlerini 'durağan'dan, 'negatif'e indirirken, Şili ve Malezya'nın görünümlerini de, 'pozitif'ten, 'durağan'a düşürdü.

YABANCI SERMAYE AZALACAK
Fitch'e göre gelişmekte olan ülkelerde küresel krizin yarattığı bir diğer zorluk da yabancı sermayenin gelişindeki daralma. Bu daralmaya en iyi örnek Bulgaristan oldu. Bulgaristan'ın notu aşağı çekilerek BBB- oldu. Ana sebep ise dış finans akışlarının azalmasının durgunluğa sebep olma tehlikesi. Güney Kore görünümün negatife çevrilmesindeki sebep ise dış rezervlerindeki azalma halinde ülkenin ekonomik krize girme beklentisi. Kore'nin kredi notunun indirilmesinin hemen ardından hazine bonoları değer kaybetti. Malezya da notu kırılanlar arasında yer aldı. Malezya'nın kırılganlığında hammadde fiyatlarındaki düşüş ön plana çıkıyor. Bunun yanında elektronik ürünlere olan talebin daralması diğer kötü haberler. Meksika için en büyük tehlike ise ABD'nin resesyona girme ihtimali ile ortaya çıkacak sermaye akışı azalması. Petrol fiyatları diğer risk.