kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'ye tarihi hediye

Giriş Saati : 11.11.2008 15:30
Güncelleme : 11.11.2008 19:33
Yeni Haber
İsviçre Federasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Kurtuluş Savaşı'nın ardından önemli bir tarihe tanıklık eden ve Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı masayı Türkiye'ye hediye etti.

İsviçre ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 80. yılı dolayısıyla düzenlenen törene katılan konuk cumhurbaşkanı, Ankara'ya önemli bir jest yaptı. İsviçre hükümeti, yeni Türk devletinin uluslararası toplum tarafından bağımsız ve eşit bir devlet olarak tanındığı Lozan Antlaşması'nın imzalandığı masayı Türkiye'ye hediye etti. Anlaşma, 8 ay süren barış konferansının ardından İsviçre'nin Lozan kentinde İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya ve Türkiye'nin katılımıyla 24 Temmuz 1923'te imzalanmıştı. Görüşmelerde Türkiye'yi İsmet Paşa başkanlığındaki bir heyet temsil etmişti.

İsviçre lideri Couchepin, Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada Türkiye ile aralarındaki tarihi bağlara dayanan dostluk ilişkilerine dikkat çekti. Bu kapsamda tarihi sembollerin de önemine vurgu yapan Couchepin, 'büyük ve güçlü' olarak nitelendirdiği masayı Türkiye'ye hediye etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de törende yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna sahne olan masaya atfettikleri değeri vurgulayarak, "Bu masayı Türkiye'ye hediye ettikleri için teşekkür ediyorum. Bu masa depoda durmayacak, en güzel şekilde sergilenecek" diye konuştu. Tarihi masa, Lozan anlaşmasının imzalandığı Rumine Sarayı'nın deposunda muhafaza ediliyordu.

"MASAYI İSVİÇRE ORDUSU GETİRDİ"

İsviçre Federasyonu Başkanı Couchepin, tarihi masanın İsviçre Ordusu tarafından Türkiye'ye getirildiğini ifade ederken, ordu hakkında esprili sözler sarf etti. "Onlar olmasaydı bu masayı getiremezdik" diyen Couchepin, sahnedeki ordu bandosunu kastederek askerlerin müzikle uğraştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de caz eserlerinin yanı sıra İsviçre ve Türk milli marşlarını da seslendiren bandonun performansını beğendiğini ifade etti.

(CİHAN)