kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Müzeye zam acente kârını düşürdü, komşuya gün doğdu

Dilek TAŞ
11.11.2008
Müze fiyatlarına ağustosta yapılan zam Türkiye'ye turist getiren acentelerin kârlarını dibe vurdurdu. En önemli tehlike ise turların Yunanistan'a kayması.....
Müze ve ören yerleri giriş fiyatlarına ağustosta yapılan yüzde 100'lük zam, yurtdışından turist getiren acentelerin bu yılki kârlarında düşüşe neden oldu. Nisandan itibaren yabancı tur operatörleriyle fiyat anlaşması yapan tur şirketleri zammın ardından bu oranı tur şirketlerine yansıtamayınca ağustos-eylül döneminde kâr marjlarında yüzde 25-35 arasında düştü. Operatörlerin kârının azalması yanında bir diğer dezavantaj ise komşu Yunanistan. Zam öncesi bir turun maliyetinin Yunanistan'a göre yüzde 40 daha ucuz olduğuna dikkat çeken bir tur acente yetkilisi "Şimdi yüzde 60 daha pahalıyız. Elimizdeki avantajı Yunanistan gibi komşu pazarlara kaptırıyoruz" uyarısında bulundu. Türkiye'ye en çok turist getiren operatörlerden TUİ Türkiye Incoming Müdürü Fikret Gürseller, "En önemli dezavantaj fiyatların belirlenmiş ve yurtdışına verilmiş olduğu bir dönemde bu zammın yapılması oldu. Fiyatları revize etme şansımız olmadığı içim mağdur olduk" dedi.

'KÂRDA ERİME VAR'
Tur operatörleri, Nisan 2009'dan sonra ise müze giriş fiyatlarına yapılan zamla orantılı olarak yurtdışından gelecek turistlere verilen paket tur fiyatlarında da yüzde 40'a varan oranda zam yapılacağının altını çiziyor. Şu anda tur şirketleri Topkapı ve Ayasofya müzelerinin içinde olduğu iki müze girişli bir İstanbul turunun 40-50 euro arası bir fiyata yapıyor. Bu fiyat içindeki müze maliyeti zamdan önce 10-12 euro arasında iken şimdi bu maliyet 20-25 euroya çıktı. Fiyatlardan en çok etkilenen şirketler arasında kültür turları ile kruvaziyer turları yapan şirketler geliyor. Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da müzekart uygulamasının yabancı turistleri de kapsayacak şekilde genişletmek üzere çalıştıklarını açıkladı.
Haberin fotoğrafları