kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ekonomistler Çin'in açıkladığı teşvik paketini yetersiz buldu

10.11.2008
Ekonomistler Çin'in açıkladığı yaklaşık 600 milyar dolarlık teşvik paketinde birçok belirsizlik olduğunu, paketin ilan edilenden küçük olabileceğini savundu..
Çin'in açıkladığı yaklaşık 600 milyar dolar değerindeki ekonomik teşvik planı ilk aşamada piyasalar tarafından olumlu karşılandı ancak ekonomistler planda birçok açık nokta bulunduğu görüşünde. Çin'in resmi Xinhua haber ajansı dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Çin'in 2010 yılına kadar ağırlıklı olarak altyapı ve sosyal projelerde kullanılmak üzere 4 trilyon yuan (586 milyar dolar) kamu harcaması yapacağını belirtti. Bu altyapı ve sosyal projeler ifadesini muğlak bulan analistler, teşvik paketinin ilan edilenden daha küçük bir miktarda olabileceğini savunuyor. Goldman Sachs ekonomisti Song Yu'ya göre teşviğin tam miktarı üzerindeki belirsizlikler hâlâ sürüyor. Hükümetin açıklamasının, gelecek iki yılda ekstra yatırımlarda 4 trilyon yuan harcayacağına işaret etmediğini savunan Song Yu, plan dahilindeki ekstra yatırımların miktarının belirsiz olduğuna dikkat çekti.

YENİ BİR ŞEY YOK
Citigroup ekonomisti Ken Peng ise paketin yeni unsur içermediğini savundu. Ken Peng "Teşvik paketi büyük ancak, paket zaten daha önce ilan edilen birçok teşvikin bir araya getirilmesinden oluşuyor" dedi. Teşvik paketini olumlu bulanlar da yok değil. Merrill Lynch'ten Ting Lu ve T.J. Bond, Çin hükümetinin genişlemeci politikalarının 2009'da büyümenin yüzde 8'in altına düşmesini engelleyebileceğini belirtti.