kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Coşku azaldı, dip tartışması başladı

14.10.2008
3.5 trilyon dolarlık paketlerin ardından önceki gün coşan Asya ve Avrupa borsaları dün de yükseldi. ABD ise dalgalı. Güven bunalımının aşmış görünen piyasalarda yeni tartışma; artışlar dipten dönüş mü düzeltme mi..
ABD'nin yanı sıra AB ülkelerinin de koordinasyon içinde toplamı 3.5 trilyon doları aşan kurtarma paketleri piyasaları dipten döndürdü. ABD'nin dün 700 milyar dolarlık kurtarma paketine ilişkin ilk adımı atmasının ardından piyasalar önceki gün başladığı ralliye kaldığı yerden devam etti. Şimdi piyasalarda dipten mi dönüldü yoksa kısa vadeli bir çıkış mı yaşanıyor tartışması başladı. Ancak bu tartışmalar arasında Asya ve Avrupa borsaları dün yükselişini devam ettirdi. ABD Hazinesi finans şirketlerinden 250 milyar dolarlık, oy hakkı olmayan hisse alacağını açıkladı. Finansal krizin dip noktasının görüldüğü yönünde görüşleri dile getirilmeye başlandı. Bu olumlu algılamayla birlikte piyasalar dün de yükseldi. Tokyo Borsası yüzde 14, Rus borsası yüzde 16 arttı.

ABD BORSALARI DALGALI
Avrupa borsaları da yükselişini sürdürdü. Önceki gün yüzde 8.3 ile tarihinin en hızlı ikinci yükselişini yaşayan Londra Borsası dün de günü yüzde 3.2 değer artışıyla tamamladı. Fransa önceki günkü yüzde 11'lik yükselişine dün de yüzde 2.8'lik artışı ekledi. Almanya'da da artış yüzde 2.7 oldu. Geçen perşembeden bu yana kapalı olan İzlanda borsası ise ilk işlem gününde yüzde 77 değer kaybetti. Önceki günü sadece yüzde 1.7 artışla kapatan İMKB ise dün yüzde 5.44'lük değer kazandı. Güne iyi başlayan Dow Jones ise kâr satışlarıyla yönünü aşağıya çevirdi. Dow'daki kayıp yüzde 0.82, Nasdaq'ta yüzde 3.54 oldu. Nasdaq'ta ki kayıbın nedeni Aplee Microsoft'un bilançolarının kötü gelmesi...

DİPTEN DÖNÜŞ MÜ, DÜZELTME Mİ?
Bu arada dün gün boyu "Hızlı yükselişler bir düzeltme hareketi mi yoksa dipten çıkışın başlangıcı mı?" sorusunun yanıtı arandı. Alman Bankalar Birliği Müdürü Manfred Weber, "Güvenin bir gecede yeniden kurulmasını beklememeli. Borsadaki reaksiyonlar önlemler paketine olumlu bakıldığını ortaya koyuyor" derken Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker borsaların 2 gündür yükselmesinin krizin bittiğini göstermediğine işaret etti. ABD borsalarının düşüşe geçmesi ise kısa vadeli kaygıların yerini resesyon endişesinin aldığını gösterdi.
Haberin fotoğrafları