kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

"Her şey tozpembe olsaydı bile Başkent 2009'a kalırdı"

14.10.2008
Global Yatırım Holding Başkanı Kutman, Başkent Doğalgaz'ın finansmanıyla ilgili herşeyin global kredi piyasalarının açılmasına bağlı olduğunu bildirdi..
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, ihalesine 1.61 milyar dolarla en yüksek teklifi verdikleri Başkent Doğalgaz'la ilgili sürecin tamamlanmadığını söyledi. Reuters'a konuşan Kutman, şirkette tahsisli olarak planlanan sermaye artışının Başkent Doğalgaz'ın finansmanıyla ilgili olduğunu ve global kredi piyasası açıldığında bu artışın tamamının yurtdışında yapılacağını söyledi. Kutman, "Bizim sermaye artırımımız tamamıyla Başkent Doğalgaz'la alakalıydı. Uluslararası bankaların tüm kredileri kapatması sebebiyle önümüzdeki yıl tekrar görüşülecek ve kredi piyasası açıldığı anda otomatik olarak bizim tahsisli sermaye artışımız devreye girecektir" dedi.

HER ŞEY PİYASALARA BAĞLI
Kutman piyasaların ne zaman açılacağını söylemenin çok zor olduğuna ve gerçekten dibe gelinip gelinmediği konusunda emin olmadığına işaret ederek, "Şu anda piyasalar tamamıyla kilitli" dedi. Botaş tarafından haciz uygulanan Başkent Doğalgaz'da sürecin devam ettiğini hatırlatan Kutman, "Daha işi bitirmek için davet edilmedik. Bu süreç her şey toz pembe dahi olsaydı yıl sonuna kadar bitmeyecekti" dedi. Kutman, şu anda her şeyin piyasaların açılmasına bağlı olduğunu yabancı bankaların aracılık yüklenimi yaptıkları halde geri çekilip beklediklerini söyledi.

GAZPROM'LA ORTAKLIK
Başkent Doğalgaz'ın 550 milyon dolarlık kısmının özkaynak, kalan kısmın ise dış kaynak kullanılarak karşılanacağını söyleyen Kutman, Gazprom'la ortaklık görüşmesi olup olmadığı yolundaki soruya ise, "Gizlilik anlaşması çerçevesinde görüş belirtemem" yanıtını verdi. Başkent Doğalgaz'ı satın alacak Global- Energaz ortak girişim grubunda ABN Amro ile yüzde 33.3 oranındaki ortaklığının devam ettiğini bildiren Kutman, "Pay (ABN için) yukarı çıkarı çıkabilir" dedi. Bu ortak girişimde Global Yatırım Holding'in yüzde 51.66, STFA'nın yüzde 10, Energaz'ın yüzde 5 hissesi bulunuyor. Kutman, İzmir Limanı'nın devri gerçekleşirse, ilk işamada kapasitenin 900 bin konteynerden 1.1-1.2 milyon konteynere çıkarılacağını belirterek, "İlk yatırım 6 ay maksimum bir sene içinde 150 milyon dolar civarında olur. Dolayısıyla İzmir limanında oluşan tıkanıklık, devir gerçekleşirse, Haziran ayında tamamıyla açılır" dedi.