kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gündüz Aktan

MHP milletvekili Aktan Lehman'a 10 bin $ kaptırdı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
14.10.2008
Batan Lehman Brothers'ın mağdurları arasına, bu şirketin çıkardığı bir Amerikan petrol şirketine ait tahvili satın alan MHP milletvekili Gündüz Aktan da katıldı..
Küresel mali krizi durdurmaya yönelik önlemler birbiri ardına açıklanırken hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Kriz dalgasına dayanamayan ve 613 milyar dolar zararla iflasını isteyen dev yatırım bankası Lehman Brothers ABD'nin yanı sıra Türkiye'de de mağdurlar bıraktı. Lehmanzedelerin Türkiye'deki en çarpıcı ismi ise bir milletvekili oldu. MHP İstanbul milletvekili Gündüz Aktan da Lehman tarafından çıkarılan ABD'deki bir petrol şirketine ait tahvilden satın aldı. Ancak Lehman'ın iflasını istemesi karşısında yaklaşık 10 bin doları battı.

CITIBANK ARACIYDI
Batmadan önce ABD'nin en büyük yatırım bankalarından biri olarak gösterilen Lehman Brothers, çeşitli şirketlerin çıkardığı tahvillerin satın almış, bu tahvillerin getirisini baz alan türev ürünleri doğrudan veya aracı bankalar vasıtasıyla ile pazarlamıştı. Türkiye'deki satışların ağırlıklı olarak Citibank tarafından gerçekleştirildiği ancak tahvillerin bu bankanın garantisi altında olmadığı anlaşılmıştı. Türev yatırım araçlarının Türk yatırımcısına satışını Merkez Bankası müfettişlerinin fark ettiği, izinsiz satışlara müdahaleden SPK'nın sorumlu olduğu ancak önlem alınmakta geç kalındığı iddia edilmişti. Lehman tahvili alanların ABD'de iflas masasına başvurmaktan başka şansı bulunmadığı belirtiliyor. Türk yatırımcıların mali kaybının 15 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.