kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
PERVİN KAPLAN

Öğretmenler okul puanlarını şişiriyor

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede bu yıldan itibaren geçerli olacak Ortaöğretim Geçiş Sistemi konusunda yalnızca veliler değil, özel okul öğretmenleri de yöneticilerden gelen "şişirme not baskıları" nedeni ile dertli. Veliler yerleştirmede yüzde 25 oranında etkili olacak Yılsonu Başarı Puanı (YBP) hesaplama yönteminin iptali için Danıştay'a giderken öğretmenler de okul yönetimlerinin yüksek not taleplerine direnmeye çalışıyor. Çünkü notları yüksek tutmaya çalışan bazı özel okul yöneticileri öğretmenlerden öğrencilere yüksek not vermelerini istiyor. Özel bir okulda matematik öğretmeni olan SÇ tüm öğrencilerine 100 vermek zorunda kaldığını anlatıyor: "Bütün öğrencilerin not ortalamasının 5, yani 100 tam puan olması mümkün mü? Benim öğrencilerimin hepsinin ortalaması 5. Okul yönetiminin baskısı nedeni ile vicdanım sızlayarak tümüne 100 vermek zorunda kaldım," diyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda "şişirme notların kolay belirlenebileceğini" açıkladığını hatırlatan öğretmenler bu okullarla ilgili girişimde bulunulmasını bekliyor.
Devlet okullarındaki öğretmenler ise "para baskısı" altında. Her ne kadar "katkı payı"nın zorunlu olmadığı açıklansa da hepimiz veli olarak bu payı ödüyoruz. Çünkü birçok okul, yeterli bütçeleri olmadığı için güvenlik, elektrik, temizlik, doğalgaz, su gibi giderleri velilerden topladıkları katkı payları ile ödüyor. Ancak gönüllü olması gereken bu katkı payları artık "öğretmenlerin değerini ölçer" hale geldi. Nasıl mı? Bazı okullarda müdürler öğretmenlerini "Sen ne kadar az para topluyorsun"diye azarlayarak öğretmenler ile velileri karşı karşıya getiriyor.
Rasathane'deki bir ilköğretim okulunda bu nedenle öğretmenler bunalmış durumda. İtiraz eden öğretmenlere meslektaşları önünde "beceriksiz" damgası vuruluyor. Bu arada 50 öğretmenin ders programı kendini "baş muavin" diye tanıtan müdürün özel sekreteri hazırlıyor, maaşını da Okul Aile Birliği bizim katkı payları ile ödüyor. Neden velilerin ve öğretmenlerin şikayet etmediklerine gelince veliler çocukları okulda öğrenim gördüğü için çekiniyor. Ancak öğretmenler bugünlerde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in kapısını çalacak ve sorunlarına çözüm bulmasını isteyecek.