kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Canlı bomba böyle yakalandı VİDEO

Giriş Saati : 15.10.2008 12:35
Güncelleme : 15.10.2008 20:37
Yeni Haber
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Şişli'de patlayıcıyla yakalanan kadının hedefinin İstanbul polisi olduğunu bildirdi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Okmeydanı'nda üzerindeki 8 kilo 800 gram patlayıcıyla birlikte yakalanan canlı bompanın hedefinin İstanbul polisi olduğunu belirterek, "Bu kişi hedefine ulaşmış olsaydı, maalesef çok şehit verecektik" dedi. Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kadın teröristin takibi ve yakalanmasını içeren görüntüleri basına dağıttı.

İşte ortaya çıkan canlı bombayla ilgili video...



İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Şişli'de patlayıcıyla yakalanan kadının hedefinin İstanbul polisi olduğunu bildirdi.

Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde, Şişli'de 11 Ekim cumartesi günü 8 kilo 800 gram patlayıcı, 15 adet fünye ve bir el butonuyla yakalanan, sahte kimlikli ve hamile görünümlü kadının yakalanmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, ''Bu kişi örgüt içinde önemli görevler almış, örgütün içinde önemli yerlere kadar yükselmiş, terörist başının etrafında yer almış bir kişi'' dedi.Patlayıcıyla yapılacak saldırıya da değinen Cerrah, ''Hedef İstanbul polisi idi'' diye konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Şişli'de İstanbul polisine yönelik bir eylem hazırlığında iken yakalanan terör örgütü üyesi kadının, öğrenim görmek için gittiği bir Avrupa ülkesinde terörist faaliyetler içinde yer aldığını belirterek, ''Avrupa'daki terör faaliyetlerinin mutlaka masaya yatırılması gerekir'' dedi.

Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki açıklamasında, Şişli'de 8 kilo 800 gram patlayıcıyla yakalanan terör örgütü üyesi kadının, üniversite dönemine kadar Türkiye'de yaşadığını anlattı.

''Üniversite çağına kadar Türkiye'de yaşayan bu terörist, vatanını, milletini, ülkesini seven bir kişi'' diyen Cerrah, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kişi Avrupa'da yaşamını sürdürmek, okumak için gittiğinde bir Avrupa ülkesine... Oradaki terör faaliyetleri içinde yer alması neticesinde, radikal bir grubun içinde maalesef terörist faaliyetler içinde yer almıştır. Buradan şunu vurgulamak istiyorum, Avrupa'daki terör faaliyetlerinin mutlaka masaya yatırılması gerekir. Yani (Avrupa ülkelerine zarar vermiyor, yalnızca Türkiye zarar veriyor) diye düşünmemek gerekir.''

''TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN İSTANBULLULARDAN YARDIM İSTİYORUZ''

Celalettin Cerrah, ''Vatandaşların birlik beraberlik içinde yaşarken Avrupa'ya ya da diğer ülkelere gittiğinde zaman zaman Türkiye aleyhine bu tipte eylemlere girebildiğini'' belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

''Biz İstanbul polisi olarak İstanbul'un güvenli bir şehir halinde, terör faaliyetlerinin uzağında kalması için her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz, ama terörü yalnızca güvenlik güçlerinin bitirmesi mümkün değildir. Terör faaliyetlerinin bitilebilmesi için İstanbul halkından da yardım talep ediyoruz. İstanbul halkının bir güvenlik görevlisi gibi düşünmesini, gördüklerini bize aktarmalarını istiyoruz.''

Cerrah, İstanbulluların, mahallelerinde gördükleri yabancıları kendilerine bildirmelerini isteyerek, ''Bunları gördüklerinde lütfen bize haber versinler. Kendileri, kimlikleri, adresleri bizde saklı kalacaktır'' dedi.

İstanbul halkından asayiş ve terör olaylarının önlenmesinde çok büyük destek aldıklarına da işaret eden Cerrah, ''Aynı desteklerin daha fazlasını istiyoruz. İstanbul 15 milyonluk bir mega kent. bu kentte bu tip faaliyetleri yok edebilmem için her gördükleri şüpheli olayı mutlaka bize aktarsınlar'' diye konuştu.

Celalettin Cerrah, yalnızca güvenlik kuvvetlerine bırakmakla terör faaliyetlerinin engellenemeyeceğine dikkati çekerek, ''Eğer bu kişi hedefine ulaşmış, hedef seçmiş olduğu İstanbul polisinin içinde bu amacını, terör faaliyetini gerçekleştirmiş olsaydı, maalesef şu anda çok üzücü olaylarla karşılaşmış olacaktık. Maalesef çok şehit verecektik'' dedi.

''ARKADAŞLARIMIZ ÖNEMLİ BİR OLAYIN ÖNLEMESİNİ YAPMIŞTIR''

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Şişli'de patlayıcıyla yakalanan kadına ilişkin olarak, ''Arkadaşlarımız önemli bir olayın önlemesini yapmıştır'' dedi.

Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, Şişli'de 8 kilo 800 gram patlayıcı ile yakalanan kadının gözaltına alınması dolayısıyla mutlu olduklarını belirterek, ''Arkadaşlarımız önemli bir eylemin önlemesini yapmıştır'' şeklinde konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cerrah, ''Sivillere yönelik eylem olacak mıydı?'' şeklindeki soruyu, ''Polise yönelik eylem esnasında sivil vatandaşlarımızın da zarar görmemeleri mümkün değil. Çünkü polis, vatandaşın arasında'' diye yanıtladı.

Yakalanan kadının lise eğitimi sonrası Avrupa'ya gittiğini ve burada örgütsel faaliyetlerde bulunduğunu belirten Cerrah, terörle mücadelenin diğer ülkelerle müşterek yapılması gerektiğini söyledi. Cerrah, bir gazetecinin, teröristin Türkiye'ye nasıl giriş yaptığına ilişkin sorusuna, ''Yurt dışında örgütte faaliyetini sürdürdükten sonra, elimizdeki bu kişiler kanalıyla Türkiye'ye giriş yaptırıldı'' yanıtını verdi.

Ele geçirilen kadının bomba yapımı konusunda uzman olduğunu söyleyen Cerrah, hangi emniyet binasının hedef seçildiğine ilişkin soruya da ''Bölge ayırmamızın gereği yok. İstanbul polisi tek bir vücuttur. Hangi bölgede olursa olsun hepsi bizimdir'' dedi. Saldırının İstanbul polisine yönelik yapılmaya çalışıldığının kesin olduğunu, İstanbullulara zarar vermek isteyenlerin de İstanbul polisini karşısında bulacağını söyleyen Cerrah, ''Başka canlı bombalar var mı?'' sorusunu ''Çalışmalarımız devam ediyor'' diye yanıtladı.

ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER

Cerrah, A-4 tipi plastik patlayıcı, patlayıcının bulunduğu çanta, bomba yapımında kullanılan malzemeler, canlı bomba anahtar sistemi, patlayıcı anahtar sistemleri, fünyeler ve hamile görünümlü kadının giydiği pardösünün giydirildiği cansız mankenin bulunduğu bölümde inceleme yaptı.

Bu tip faaliyetlere kesinlikle müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Cerrah, İstanbul polisinin, ne kadar dikkatli çalıştığını, terör faaliyetlerine kesinlikle müsaade etmeyeceğini çalışmalar şeklinde gösterdiğini ve her türlü teknikten faydalandıklarını dile getirdi. Cerrah, kadının kaç gündür takip edildiği yönündeki soruya ise yanıt vermedi. Cerrah'ın açıklaması sırasında il emniyet müdür yardımcısı Tufan Ergüder ve Terörle Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu da hazır bulundu.

YAZILI AÇIKLAMA

Konuya ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün yazılı açıklama metninde de, terörle mücadele, istihbarat şube müdürlükleri ve MİT Müsteşarlığı arasında koordineli olarak, bölücü terör örgütünün yurt dışında bulunan kamplarında bombalama, suikast ve sabotaj eğitimi aldıktan sonra sansasyonel nitelikte eylem gerçekleştirmek üzere İstanbul'a gönderilen örgüt mensuplarının yakalanmasına yönelik operasyonel çalışma gerçekleştirildiği belirtildi.

Çalışmalarda, Şişli'de eylem hazırlığı içerisinde olan bir kadın örgüt mensubunun, içinde 8 kilo 800 gram plastik patlayıcı madde ve bomba düzeneğinin bulunduğu çanta ile birlikte yakalandığı kaydedilen açıklamada, devam eden çalışmalar neticesinde, yakalanan bu örgüt mensubuna yardım ve yataklık eden 4 şüphelinin daha gözaltına alındığı ve 11 Ekim 2008 tarihinde adli işlem başlatıldığı vurgulandı.

Yakalanan şüphelilerin ikametlerinde ve üst aramalarında, bomba yapımında kullanılan malzemeler ile araç ve gereçler elde edildiği belirtilen açıklamada, şüphelilerin bugün adliyeye sevk edildiği hatırlatıldı.

PATLAYICIYLA YAKALANAN KADIN

Polis yetkilileri, 1992 yılında yüksek öğretim için bir Avrupa ülkesine giden 1968 doğumlu Gönül E'nin, 1994 yılında Güneydoğu'da sınır komşumuz olan bir ülkeye geçtiğini, burada 1998'e kadar terör örgütü elebaşının çevresinde bulunduğunu ve örgütün kadın yapılanmasında sözde üst düzey görev aldığını ifade ettiler.

1999 ile 2007 yılları arasında terör örgütünün yurt dışındaki bir kampında bulunan Gönül E'nin, 2008'de PJAK'a katıldığı, bir başka ülkeye geçip sözde üst düzey sorumlu olduğu, 29 Eylül 2008 tarihinde Van üzerinden Türkiye'ye giriş yapıp ardından İstanbul'a geldiği, hareketlerinin güvenlik güçlerince takip edildiği dile getirildi.

İstanbul'da 11 Ekim 2008 cumartesi günü yakalanmadan önceki günlerde 2 polis merkezi önünde dolaşırken görüntülenen, ardından 11 Ekimde görünümünü değiştirip önceki birkaç gün taktığı başörtüsünü çıkartıp saçlarını yaptırdıktan sonra hamile görünümlü halde eylem için harekete geçerken yakalanan Gönül E'den elde edilen bomba düzeneğinin, bir dakika içinde aktif hale gelebilecek durumda olduğu öğrenildi.

Kendisini takip eden görevli 3 polis memuru tarafından bir minibüse binmek isterken müdahale edilerek gözaltına alınan bu kişiden elde edilen patlayıcının tahrip gücünün yüksek olduğu da dile getirildi. Bu arada, konuya ilişkin gözaltına alınanlardan Necip K'nin Gaziosmanpaşa'daki evinde yapılan aramada da bomba yapımında kullanılan bazı düzeneklerin bulunduğu belirtildi.

Van'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen 2 kişiden birinin Gönül E'nin kırsal alandan Van'a, diğerinin ise Van'dan İstanbul'a gelişine yardımcı olduğu ifade edildi. Emniyette resmi olarak ifade vermeyen ve susma hakkını kullandığı öğrenilen kadının, görevli polislere hitaben ''Nasıl yakaladınız beni?'' diyerek şaşkınlığını dile getirdiği de öğrenildi.