kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

THY uçağını kaçırma girişimi

AJANSLAR
Giriş Saati : 15.10.2008 13:29
Güncelleme : 15.10.2008 20:37
Yeni Haber
Türk Hava Yolları' nın Antalya-St. Petersburg seferini yapan uçağı kaçırıldı. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, hava korsanının etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, kaçırma girişiminde bulunulan uçaktaki 164 yolcu ve mürettebatın herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan St. Petersburg Havalimanı'na indiğini söyledi.

ÜZERİMDE BOMBA VAR

Kotil, THY Genel Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, THY uçağının yerel saatle 10.32'de St. Petersburg'a gitmek üzere Antalya'dan havalandığını belirterek, saat 13.00 sıralarında uçağın St. Petersburg'a yaklaşma esnasında olayın gerçekleştiğini kaydetti.

Söz konusu kişinin isminin henüz netleşmediğini ifade eden Kotil, şöyle konuştu:

''(Üzerimde bomba var) diyen kişi, akabinde çok miktarda alkol almıştır. Daha sonra üzerinde bomba olduğu ve inmek istediği ülkeyi yazdığı notu, kabin görevlilerine vermiştir. Pilot, bilgilendirilmesinin ardından bizimle irtibata geçerek durumu anlatmış ve inişe yakın olduğu için rotasını değiştirmemiştir. Bu esnada alkol isteyen söz konusu kişiye de alkol verilmiştir. Olay daha sonra fiziki müdahalede bulunmadan çözülmüştür.''

Sivil havacılık kurallarına göre tüm önlemleri aldıklarını belirten Kotil, uçağın St. Petersburg Havalimanı'na inişinin ardından yolcuların normal bir şekilde uçaktan ayrıldıklarını kaydetti.

Söz konusu kişinin uçağa gelen polis ekiplerince gözaltına alındığını belirten Kotil, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından uçağın aynı ekiple seferlerine devam edeceğini sözlerine ekledi.

UÇAK, ST. PETERSBURG HAVALİMANI'NA İNDİ


Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Antalya-St. Petersburg seferini yapan uçakta üzerinde bomba olduğunu ifade eden yolcunun, St. Petersburg Havalimanı'nda güvenlik güçleri tarafından alındığını, diğer yolcuların da emniyetli biçimde tahliye edildiğini kaydetti.

Arıduru, Genel Müdürlük önünde yaptığı açıklamada, bugün saat 10.48'de Antalya'dan kalkan ve Antalya-St Petersburg seferini gerçekleştiren Türk Hava Yollarının TK 3105 sefer sayılı uçağının 14.16'da sorunsuz olarak St Petersburg Havalimanı'na indiğini bildirdi.

ÖZBEK ASILLI OLDUĞU BELİRTİLİYOR

Arıduru, şunları söyledi:''Uçaktaki ''sorunlu yolcu'' diye tanımlayabileceğimiz yolcu, emniyet güçleri tarafından alındı. Yolcularımız emniyetli biçimde tahliye edildi. Herhangi bir problem yok. Kazasız belasız konu noktalandı. 14.37 itibariyle sorunsuz bir biçimde operasyon tamamlandı. Yolcu, business yolcu, 1C numaralı koltukta oturuyor. Tam teyit edemedik ama Özbek asıllı olduğu yönünde bilgi geldi. Yasha Rashidov adlı bir Özbek yurttaşı. Aşırı alkollü olduğu ifade edildi. Alkolün verdiği etkiyle böyle bir taşkınlık yaptığı... Ama emniyet güçleri orada yaptıkları çalışmadan sonra bize bilgi verecekler.''

Arıduru, yolcuyu kimin etkisiz hale getirdiğinin sorulması üzerine yolcunun aşırı derecede alkollü olması nedeniyle fevri bir takım isteklerde bulunduğunu ifade ederek, ''Ne yaptığının çok bilincinde değil. Hatta aldığımız bir bilgiye göre, yolcu bir müddet sonra uyumaya geçiyor'' dedi. Arıduru, yolcunun yaşı ve mesleği konusunda herhangi bir bilgi edinilemediğini belirtti.

Olayın Rusya üzerinde meydana geldiğini hatırlatan Arıduru, uçağın kaçırıldığına dair uyarının Rusya semalarında yapıldığını söyledi.

TÜRK YOLCU BULUNMUYOR


Antalya Havalimanı'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, kaçırma girişiminde bulunulan Türk Hava Yolları (THY) uçağında Türk pasaportuyla çıkış yapan yolcu olmadığını söyledi.

Uçakta 1'i bebek 164 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğunu bilgisini veren Vali Yardımcısı Balcıoğlu, olay sonrası Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu ile bağlantıya geçtiklerini belirtti.

Uçağın inişinin planlandığı şekilde gerçekleştiğini belirten Balcıoğlu, yolcular arasında Türk vatandaşının bulunduğu yönündeki iddialara açıklık getirdi. Uçuş listesinde yapılan incelemelerde Türk ismine rastlanmadığını kaydeden Balcıoğlu, "Uçaktaki yolcuların kimlik ve uyruk bilgileri inceleniyor. Detaylı incelemeler polis kayıtlarında da yapılıyor. Yolcular arasında Türk pasaportuyla çıkış yapan yok." dedi.
Haberin fotoğrafları