kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bütçe yavaşlama, bayram ve krizden nasibini aldı

14.10.2008
Ramazanda bayram tatili nedeniyle vergi tahsilatı ekime sarkınca bütçe gelirleri yüzde 4 düştü. Krizle birlikte düşen petrol fiyatları ve yaşanan yavaşlama ithalde alınan KDV'yi geriletti..
Ekonomideki yavaşlama, bütçede KDV gelirlerini azaltırken, krizle birlikte düşen petrol fiyatları ve yükselen kur ithalatın hızını kesmiş görünüyor. Bütçe eylülde 9.4 milyar YTL açık verirken ramazan bayramı tatili nedeniyle vergi gelirlerinin bir sonraki aya sarkması etkili oldu. Maliye'nin eylül bütçe verilerine göre giderler geçen yılın aynı dönemine göre 18 artarak 23.2 milyar YTL'ye ulaştı. Gelirler ise yüzde 4.2 düşerek 13.8 milyar YTL'ye geriledi. Gider artıp gelir azaldığı için de bütçe açığı 9.4 milyar YTL olurken faiz dışı denge 4.4 milyar YTL açık verdi. Yılın ilk 9 aylık döneminde ise harcamalar 165,5 milyar YTL gelirler ise 160.7 milyar YTL olarak açıklandı. Eylülde artmasına karşın 9 aylık bütçe açığında yüzde 60.4'lük bir azalma yaşandı ve 4.8 milyar YTL'ye geriledi. Gelirlerin düşük görünmesinde Ramazan Bayramı nedeniyle, bir kısım gelir tahsilatının ekime sarkması, bazı giderlerin de ekimden eylüle kayması etkili oldu. Maliye de bu konuya dikkat çekerek değerlendirmenin eylül ve ekimin birlikte yapılması gerektiğini belirtti.

VERGİ GELİRİ AZALDI
Maliye açıklamasına göre 4.9 milyar YTL olan personel giderlerindeki artışın nedeni kurumsal ek ödemesi olmayan kamu görevlilerinin almakta oldukları ek ödemenin eylülde verilmesinden kaynaklandı. Savunma güvenlik harcamalarındaki artış yaşandığını belirten Maliye bu artışın, konjonktürel bir nitelik taşıdığının altını çizdi. ÖTV ve yurtiçinden alınan KDV gelirlerinde ise düşüş gözlendi. Verilere göre temmuz ve ağustosta 4 milyar YTL'nin üzerinde olan ÖTV gelirleri eylülde 3.8 milyar YTL'ye gerilerken ağustosta 2 milyar YTL olan dahilde alınan KDV gelirleri 1.1 milyar YTL'ye indi.