kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP savunması sona erdi

Giriş Saati : 16.09.2008 12:30
Güncelleme : 16.09.2008 22:53
Yeni Haber
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP'nin kapatılması demokratik siyasetten umudunu kesen insanların bir hayal kırıklığı yaşayacağını belirterek, "2 milyon insanın oy verdiği bir partinin kapatılması elbette ki insanlarda bir hayal kırıklığı yaratır. Demokratik siyasetten umudunu keser bunu görmemiz lazım. Bu bir gerçektir" dedi.

Demokratik Toplum Partisi hakkında kapatma istemiyle açılan davada DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Anayasa Mahkemesi heyetine yaptığı sözlü savunma sona erdi.

Savunmanın ardından Türk yaptığı açıklamada mahkemeden çağdaş değerleri, evrensel hukuku, uluslararası sözleşmeleri ve AİHM'nin bugüne kadar vermiş olduğu kararları göz önünde tutularak yeni bir yorumla davaya bakması talebinde bulunduklarını söyledi.

ÇATIŞMANIN NEDENİ DEMOKRASİNİN ÇOK GÖRÜLMESİ

DTP'nin kuruluşundan bu yana demokratik ve sivil yöntemleri esas alan bir felsefesinin olduğunu söyleyen Türk, "Diyalogun, uzlaşının, ortak aklın Türkiye'de bu çatışmalı süreci sona erdirebileceğine inanıyoruz. Eğer bugün bir çatışma varsa bunun sorumlusu demokrasiyi halkımıza insanlarımıza çok görmekten kaynaklandığını ifade etmeye çalıştık. Demokratik değerlerin oluştuğu bir ortamda silahın şiddetin olmayacağını ifade ettik. Ama mevcut politikalar mevcut yasalar gerçekten sorunun çözümün barışçıl demokratik yönde çözümüne katkı sunmadığı için bugün bu sıkıntıları acıları yaşadığımızı ifade etmeye çalıştık" dedi.

Türk, savunma kapsamında kendilerine bir soru yöneltilmediğini kendilerinin de bütün iddialara cevap verdiklerini söyledi. Bir soru üzerine Türk, savunmada Venedik kriterlerini, AİHS'yi ve AİHM kararlarının tamamını gündeme getirdiklerini ve mahkemenin bu kriterler doğrultusunda davayı değerlendirmesini istediklerini belirtti.

2 MİLYON KİŞİDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATIR

"DTP kapanırsa şiddetin artacağını bekliyor musunuz?" sorusuna ise Türk şu yanıtı verdi:

"Biz DTP'nin kapatılmamasını istiyoruz. Bunun şiddetle bir ilgisi yok. Tabiki demokratik siyaseti kanalları kapattığınızda, demokratik siyasetten umudunu kesen insanlar bir hayal kırıklığını bir darlığı bir sıkıntıyı yaşayacaktır. Bu bir gerçektir. Bizim istediğimizi bu ortak ülkede birlikle sevgiyle 72 milyonu kucaklaştıracak bir anlayışı egemen kılmaktır. Bizim arzumuz budur. Ama tabi ki 2 milyon insanın oy verdiği bir partinin kapatılması elbette ki insanlarda bir hayal kırıklığı yaratır. Demokratik siyasetten umudunu keser bunu görmemiz lazım. Bu bir gerçektir."

DTP'NİN KURULUŞ TALİMATI

Türk iddialar arasında DTP'nin Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğu ve DTP'nin PKK'yla organik bağı olduğu iddiasına ne yanıt verdiklerinin sorulması üzerine de, "DTP mevcut resmi ideolojilere göre kurulan bir parti değildir. Doğru düşünceler doğru fikirler kimden gelirse gelsin bunun yaşama geçmesi için bir ortak akıl ortaya koymamız gerekiyor" dedi. Doğru düşünceleri Abdullah Öcalan söyledi diye bunun karşısında durmanın doğru olmadığını belirten Türk, "Önemli olan bu düşüncenin doğru olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Bu konuda düşüncemizi söyledik. Zaten her zaman söylüyoruz bizim böyle organik bağımız yok ama yaşanan bir realite var. 25 yıldan beri süren sancılı bir süreç var. Elbette bu sancılı süreçle ilgili düşüncelerimizi ortaya koyduk" diye konuştu.

(ANKA)