kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Küresel krize karşı önlem alınmalı"

Giriş Saati : 16.09.2008 12:41
Güncelleme : 16.09.2008 22:53
Yeni Haber
DSP Genel Sekreteri ve ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı Masum Türker, son dönemde yaşanan finansal kriz karşısında, Hükümetin önlem alması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de finansal krizin etkilerinin yıkıcı olacağına dikkat çeken Türker, "Çünkü bu krizi dengeleyecek reel sektördeki ara mal ve ham madde girişlerinin tamamına yakın kısmı ithalat ile karşılanmaktadır" dedi.

ABD'de Lehman Brothers'ın iflası ve Merrill Lynch'in Bank of America'ya satılmasıyla birlikte uluslararası finans piyasalarına yaşanan dalgalanmaların Türkiye'ye olası etkilerini değerlendiren Türker, Hükümeti önlem almaya çağırdı. Türker, ANKA'ya yaptığı açıklamada, yaşanan finansal kriz kısmen 1929 krizini kısmen de 1997 sonrası yaşanan Uzak Doğu ve Rusya krizinin unsurlarını taşıdığına dikkat çekti ve "Türkiye'ye hızla yayılma olasılığı yüksektir" dedi. Türker şunları söyledi:

"Bu konuda özellikle bankacılık sektörünün yüzde 60'ı, sermaye piyasasının yüzde 72'sinin yabancı kapitalin kontrolünde olması nedeniyle Türkiye'de büyük ödün verilmeden kontrol altına alınması zordur. Özellikle bu kriz yabancıların kontrolünde olmayan bankalara ve sermaye piyasasının ulusal paylarına etkisi sert olur. Bu konuda hükümetin öncelikli olarak yabancı sermaye kontrolünde olmayan ulusal bankaları ve sermaye piyasasındaki ulusal firmaları korumak için bir eylem planı geliştirmelidir. Bu eylem planını belirledikten sonra yabancı kapitalin kontrolündeki bankalar ve diğer sermaye piyasası kurumları için hem onların üretim güçlerini muhafaza etmeleri ve hem küçük yatırımcıların korunması için ayrıca ikincil düzeyde destekleyici bir eylem planı oluşturulmalıdır. Bu konuda bugünden önlem alınmadığı takdirde Türkiye'de finansal krizin etkileri yıkıcı olur. Çünkü bu krizi dengeleyecek reel sektördeki ara mal ve ham madde girişlerinin tamamına yakın kısmı ithalat ile karşılanmaktadır."

(ANKA)