kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Lehman Brothers battı...

16.09.2008
Dünya piyasaları, mortgage krizinin başlamasından sonraki en kötü haberi dün aldı. Kurtulma umudu kalmayan 158 yıllık Lehman Brothers iflasını açıkladı Uzmanlar iflas haberini; 'Tsunami' ve 'kusursuz fırtına' gibi ifadelerle yorumladı. En ağır değerlendirme ise Greenspan'den: Yüzyılda bir yaşanabilecek kriz..
Dünya finans piyasaları ABD'nin 158 yıllık finans devi Lehman Brothers'ın tarihin en büyük iflas haberiyle sarsıldı. Bir haftalık kurtarma çabalarından sonuç alamayan şirket iflas başvurusunda bulundu. Piyasalar ikinci şaşkınlığı Merrill Lynch'le yaşadı. Merrill Lynch, hisselerini 50 milyar dolara Bank of America'ya devrettiğini açıkladı. Gelişmeleri "Tsunami, tektonik değişim, saf kapitalizme dönüş" olarak değerlendirenler olurken en sert yorum eski ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'den geldi: Yüzyılın krizi. Dünya finans piyasaları dün kara pazartesilerden birini yaşadı. Hafta sonu ABD'nin en büyük bankaları ve ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'un (Lehman Brothers yetkililerinin çağrılmadığı) yaptığı toplantıda Lehman'ı kurtarma planı masaya yatırıldı. Ancak Bear Stearns, Fannie Mae ve Fredie Mac gibi mortgage devlerini kurtardığı için eleştirilen ABD yönetimi bu kez Paulson aracılığıyla toplantıda "Elimizi taşın altına sokmayız" deyip kenara çekildi. Bunu gören bankalar masadan kalktı ve Lehman için iflas bayrağı çekilmiş oldu.

2 DÜNYA SAVAŞI GÖRDÜ
İki dünya savaşını, 1929 buhranını, petrol krizini, Asya-Rusya krizlerini gören hepsinden de çıkmayı başaran Lehman için toplantıdan karar çıkmayınca kaçınılmaz hale gelen iflas başvurusu ise pazartesiye kaldı. ABD'nin en büyük 4'üncü yatırım bankası Lehman Brothers, dün sabahın ilk saatlerinde iflas başvurusunda bulunacağını açıkladı. Lehman, iflas başvurusunda iştiraklerinin yer almayacağını, broker-dealer'ların işlem yapmayı sürdüreceğini belirtti. Lehman'ın mahkemeye yaptığı iflas başvurusunda yer alan bilgiye göre, şirketin 31 Mayıs itibariyle aktifleri 639 milyar dolar olurken şirketin aynı tarih itibariyle toplam borcu 613 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. İflas başvurusunda ayrıca Citigroup'un ve Bank of New York Mellon'un elinde 138 milyar dolarlık Lehman tahvili bulunduğu belirtildi. Lehman'ın karşısında en çok işlem yaptığı kurumun JP Morgan Chase olduğu öğrenildi. Bu arada İngiltere'deki faaliyetleri, yediemine devredilen Lehman'ın 2007'den beri Türkiye'de temsilciliği var. Lehman Brothers'ın iflasının dünya finans piyasaları için krizin başlangıcından beri en kötü haber olduğu belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları