kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

"İstanbul'da bir işler oluyor"

Son günlerde zaman zaman İstanbul'u tehdit eden yoğun yapılaşmaya ve yaratılan ranta dikkat çeken yazılar yazdım. Amacım bu yoğun yapılaşmanın "ulaşım ve su sorunu" gibi kronik sorunları daha da çözülmez hale getirmesine vurgu yapmaktı.
İşin bu yanı önemini hâlâ koruyor.
Buna hiç şüphe yok. Ancak bu devasa kentte son dönemde önemli işlere de imza atıldığını görmek gerekiyor.
Özellikle ulaşımla ilgili inanılmaz bir çalışmanın yürütüldüğü çok açık... Bunu anlatmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibinin yetersiz kaldığı, bazı kesimlerin de yapılanları görmediği bir gerçek.
Daha ilginci bazı medya çevrelerinde yaratılan "mahalle baskısı" yapılan iyi şeylerin yazılmasını da engelliyor.
Önceki gün İstanbul'un korunması için aktif çalışan bir arkadaşım aradı. Sözü okulların açılmasına getirerek şöyle diyordu:
"Bu yıl okullar açıldığı günlerde dikkat ettin mi, hiç ulaşım sıkıntısından söz edilmedi. Bu neden fark edilmiyor? Ayrıca geçen gün Bakırköy İncirli'den metrobüse bindim. 20 dakikada Zincirlikuyu'daydım. Bu müthiş bir şey..."
Ben de her gün otomobille gittiğim o yolu, dün metrobüsle gittim. Biraz kalabalık olmasına rağmen her zamankinden çok daha önce işyerindeydim.
E-5 üzerinde çok kullanışlı yeni bir ulaşım aksı açılması neresinden bakarsanız bakın İstanbul'u ciddi anlamda rahatlattı.
Ayrıca bugün metrobüs için kullanılan bu yol, yarın raylı sisteme bile dönüştürülebilir. Metrobüsün Zincirlikuyu'dan Kadıköy Söğütlüçeşme'ye uzatılması ise çok daha farklı bir rahatlama getirecektir İstanbul'a.
Tabii İstanbul'da ulaşım açısından yapılanlar sadece bu kadar değil.
Daha önce de yazdım, şu sıralarda yeraltında süren 6-7 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Yeraltı tünelleri, metro çalışmaları sürüyor. Boğazı birbirine bağlayan raylı sistem ve karayolu tünel çalışmaları da önemli aşamalar kaydetti. Yeni düzenlenen ve genişletilen kavşaklar trafiğin akışını bir hayli hızlandırdı. Tarihi yarımada ve diğer ilçelerdeki tarihi yapıların restorasyonuyla ilgili çalışmalar da dikkat çekiyor.
İstanbul gezgini Murat Belge'nin önceki gün Taraf gazetesinde yazdığı gibi "İstanbul'da bir işler oluyor"
Gerçekten İstanbul'da iyi şeyler de oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı göreve geldiği günden beri yakından izliyorum. Özellikle ilk iki yıl çok sert eleştiriler yönelttiğim oldu. Sonra belediyede ciddi bir kadro değişimi yaşandı ve Başkan Topbaş yeni projeleriyle İstanbulluların karşısına çıktı. Onların bir bölümüne de eleştiriler yönelttik ama "iyi şeylere" imza atanlara da hakkını vermek gerekiyor.
İstanbul'da son 4 yılda hem ciddi bir değişim yaşandı, hem de İstanbulluların kentten beklentisi yükseldi.
Bundan sonra İstanbul'u yönetmeye aday olanların dersine iyi çalışması gerekiyor.