kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Erdoğan, eski hocası Prof. Dr. Oğuz'un elini öptü.

'El öpmeyi sevmem' dedi...

Umut TÜTÜNCÜ / İSTANBUL
16.09.2008
"El öpmeyi sevmem. '3 kişinin elini öpün' derim. Babanızın, annenizin ve hocanızın" diyen Erdoğan, hocasının elini öptü..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 27 yıl önce 1981 yılında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduğu ve bu yıl 125. kuruluş yıldönümünü kutlayan Marmara Üniversitesi'nin 2008-2009 akademik yılı açılış törenine katıldı. Anadolu geleneklerinde aşırı bir şekilde el öpme bulunduğunu belirterek, "El öpmeyi sevmem. '3 kişinin elini öpün' derim. Babanızın, annenizin ve hocanızın..." diyen Erdoğan, tören için salona girdiğinde öğrenciliği döneminde hocası olan Prof. Dr. Orhan Oğuz'un elini öptü. 780 bin kız çocuğunu okula gönderebilmek için kampanya başlattıklarını ve bunların yaklaşık 300 binini okullu yaptıklarını anlatan Erdoğan, "Bugün öğrencilerin yüzde 95'i bilişim sınıflarından internetten yararlanır duruma geldi. Okullaşma oranını yüzde 27'den yüzde 36'ya çıkarttık" dedi. İnsanların okuyamamaları ile ilgili mazeretleri ortadan kaldıracak reformlar ve kampanyalar yaptıklarını da anlatan Erdoğan, son 6 yıl içinde Türkiye genelinde 53 yeni üniversite kurulduğunu hatırlatarak son 5 yılda yurtdışına eğitim için gönderdikleri 5 bin öğrencinin dönüşte buralarda öğretim üyesi olarak çalışacaklarını kaydetti.

'KASADA PARA YOK'
Her türlü düşünce ve fikrin üniversitelerde özgürce konuşulması ve tartışılması gerektiğini de belirten Erdoğan, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür... İşte bu özellik çok çok önemli. Böyle bir nesil yetiştirmek zorundayız'' diye konuştu. Üniversitelerde aklın, eleştirinin, ifadenin özgürlüğü sağlandığında bunun kesinlikle topluma da sirayet edeceğini anlatan Erdoğan, "Ben ilkokulda okurken Kıbrıs sorunu vardı. 2000 yılına geldik hâlâ Kıbrıs sorunu var. Dünya değişti. Demir perdeler ortadan kalktı. Ama demir perdelerin anlayışı bizde hâlâ var" diyerek özelleştirmenin gerekliliğini savundu. Öğretim elemanlarının rahatsız olduğu ücret düşüklüğüne de değinen Erdoğan, "Biz isteriz hocalarımız daha yüksek maaşlar alsın ama daha yüksek maaşı verebilmemiz için kasada da bir şeylerin olması lazım. Kasada yoksa nasıl verelim?'' diye konuştu.

ÖĞRENCİ PROTESTOSU
Açılış törenine, öğrenciler yer darlığı nedeni ile alınmadı. Tören sırasında Türkiye Gençlik Birliği üyesi 50 kişi Sultanahmet tramvay durağında toplanarak ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları ile "Hortumcu başbakan istemiyoruz", "Cumhuriyet kalesi üniversiteler bizimdir", "Hükümet istifa Tayyip Yüce Divan'a" yazılı dövizler ile Sultanahmet Meydanı'na yürüdü. TGB Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bozkurt burada yaptığı basın açıklamasında Erdoğan'ı eleştirdi.