kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kilise yanlısı gazeteden iftara tepki

Giriş Saati : 16.09.2008 12:28
Güncelleme : 16.09.2008 23:40
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine dün İstanbul'a gelerek iftar yemeğine katılan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, sağ görüşlü gazeteler tarafından eleştirildi.

Katolik Kilisesi yanlısı politika izleyen ABC gazetesi, "Her şey Medeniyetler İttifakı olsun" başlıklı yazısında, Zapatero'nun İstanbul'da iftara katılmasının İspanya'daki Katolik Kilisesi'ne karşı bir tavır olduğunu ileri sürdü.

Zapatero'nun İstanbul'da İslam hakkında söylediği güzel sözleri "İspanya'da çoğunluğun dini için asla söylemediğini" kaydeden ABC, Avrupa Anayasası'nda Avrupa'nın köklerinin Hristiyanlığa dayalı olduğuna dair ibarenin konulması için tartışmalar yapıldığında Zapatero'nun "parmağını dahi kımıldatmadığını" yazdı.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Mundo ise, Zapatero'nun Erdoğan'a Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye "angaje" olduğunu vurguladı. Zapatero'nun İslam'ın İspanyol tarihi üzerindeki etkisinden gurur duyduğunu söylediğine işaret eden gazete, Zapatero'nun Türkiye'nin siyasi reform sürecini sürdürmeyi cesaretlendirdiğini de yazdı. Zapatero'nun arkasında Atatürk resmi ve Türk bayrağı bulunan kürsüde yaptığı konuşma sırasında çekilen fotoğrafı büyüterek kullanmasına rağmen, Zapatero'nun İstanbul ziyaretiyle ilgili hiçbir ayrıntı vermeyip, sadece ekonomik sorunlar hakkındaki açıklamalarını eleştirdi.

Sol görüşlü El Pais gazetesi ise, "Zapatero ve Erdoğan ilişkileri maksimum düzeye yükseltiyor" başlığıyla verdiği haberde, Medeniyetler İttifakı sayesinde iki ülkenin ilişkilerinin üst düzeye çıktığını belirtti. El Pais ayrıca diğer İspanyol gazeteleri gibi İstanbul'da Başbakan Erdoğan'a karşı gösteri yapan bir grup gencin polis tarafından nasıl engellendiğini ön plana çıkardı. Zapatero'nun Bahçeşehir Üniversitesi'nin akademik yılı açılışında yaptığı konuşmadaki "Gençler sadece yarının liderleri değilsiniz, bugünün de potansiyel liderlerisiniz. Bu yüzden sizi dinlemeliyiz" sözlerini hatırlatan El Pais'ın haberinde, "Zapatero bu sözleri söyler söylemez, Türk polisi Başbakan Erdoğan'a karşı pankart açan iki genci yere yatırıp etkisiz hale getirdikten sonra bağırışlarının duyulmaması için ağzını kapatıyordu" ifadesi kullanıldı.

El Pais gazetesi, Zapatero'nun "laiklik bayraktarı" olmasına karşın iftar yemeğine katılmasını "paradoks" olarak nitelendirirken, El Mundo da Zapatero'nun, Erdoğan'a, Türkiye'nin AB üyeliğine desteklemeye "angaje" olduğunu da belirtti.

"PARADOKSLAR"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, "Zapatero ve Erdoğan, ilişkileri en yüksek düzeye çıkartıyor" başlıklı haberinde iki başbakanın yıllık zirveleri düzenleme konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Gazete, ilk zirvenin, Zapatero'nun "Medeniyetler İttifakı" toplantısı için İstanbul'a yeniden geleceği Nisan ayında yapılacağını bildirdi.

Zapatero'nun İstanbul ziyareti sırasında paradoksların yaşandığını öne süren gazete, bu çerçevede "Zapatero, Erdoğan'ın iftar yemeğinde onur konuğu oldu. Ve laiklik bayraktarı olmasına ve etkinliğin, Temmuz ayında Anayasa Mahkemesince "laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı" olduğu gerekçesiyle yasaklanmaktan bir oyla kurtulan AKP tarafından düzenlenmesine karşın kendisine büyük bir iltifat yapıldığı gibi davrandı" diye yazdı.

El Pais, Zapatero'nun Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki konuşmasında "Gençler, sadece yarının liderleri değil aynı zamanda bugünün potansiyel liderlerisiniz bu nedenle size kulak asmamız lazım" demesini, AKP'ye protesto amacıyla pankart açan gençlerin polislerce sert bir biçimde yere yatılarak etkisiz hale getirilmesini, günün diğer "paradoksu" olarak gördü.

Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki protesto olayına da yer verilen haberde, iftar yemeğinde Türkiye'deki kültür ve çeşitli dinler, iş ve spor dünyası temsilcilerinin katıldığı anlatıldı. Haberde "gecikerek" gelmiş olsa da eskiden İspanya milli takımını yöneten, Fenerbahçe teknik direktörü Luis Aragones'in dikkat çektiği belirtildi

AJANSLAR