kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Bolt, insan değil!''

Yeni Haber
Hem 100, hem de 200 metrede dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan ve her 2 dalda da dünya rekoruyla altın madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihe geçen Jamaikalı atlet Usain Bolt, ''200 metrede rekoru kırmanın hayali olduğunu'' söyledi...
Usain Bolt, AFP'ye yaptığı açıklamada, 100 metrede kendisini çok zorlamamasına karşın dünkü yarışta daha hırslı gözükmesini, 200 metrenin kendisi için daha önemli olmasına bağladı.

200 metrede dünya rekorunu 19.30 saniyelik derecesiyle kıran Bolt, ''Tüm yıl 200 metrenin benim için 100 metreden önemli olduğunu tekrarladım. 200 metre rekorunu kırmak hayalimdi. 200 metre, 15 yaşından beri benim yarışım. Bu mesafede defalarca koştum. Bu yarışın kalbimde ayrı bir yeri var'' dedi.

Uzun süredir kırılamayan bu rekoru kırabileceğini bildiğini belirten Bolt, ''İdmanlarda bu mesafeyi bu hızla koşmuştum. Pistte her şeyimi verdim'' diye konuştu.

200 metrede yeniden dünya rekoru kırabileceğini belirten Bolt, sıkı çalışmayı sürdürmesi durumunda herşeyin mümkün olduğunu kaydetti.

''100 metre ve 200 metrede dünya rekoru kırmak hem benim hem Jamaika için büyük başarı. Jamaika Başbakanı beni telefonla aradı ve Jamaika'da herkesin sokaklara döküldüğünü söyledi. Bu beni çok mutlu etti'' diye konuşan Bolt, 4x100 metrede de altın madalya kazanmayı umut ettiğini söyledi.

200 metrede dünya rekorunun eski sahibi ABD'li ünlü atlet Michael Johnson ile karşılaştırılmasıyla ilgili bir soruya Bolt, ''Ben kendimi kimseyle kıyaslamıyorum. Michael Johnson, büyük bir sporcu, ancak ben benim'' yanıtını verdi.

Kendisinin Pekin'de 8 altın madalya kazanan ABD'li yüzücü Michael Phelps ile kıyaslanması konusunda ne düşündüğü sorulan Bolt, ''O, çok büyük bir sporcu ama o yüzüyor, ben koşuyorum. Kıyaslanamayız'' dedi.

Herkesin kendisine 400 metrede koşup koşmayacağını sorduğunu, ancak bunu istemediğini vurgulayan Bolt, oyunlardan sonra gelecek yılki Dünya Şampiyonası'na hazırlanmaya başlayacağını bildirdi.

2 ALTINI 2 DÜNYA REKORUYLA ALARAK TARİHE GEÇTİ

100 metre finalini dünya rekoruyla kazanan Bolt, dünkü 200 metre finalinde 19.30 saniyeyle dünya rekoru kırarak altın madalya kazanınca, olimpiyatlarda her iki dalda da dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.

Doğum gününden 1 gün önce bu başarısıyla tarihe geçen Bolt, yarışı, 2. olan rakibinden 52 salise (5.5 metre) önce tamamlayarak, 200 metre finallerinde 2. olan sporcuya en çok fark atan şampiyon da oldu.

Bolt, 100 metre finalinde de 9.69 saniyeyle, kendisine ait olan 9.72'lik dünya rekorunu kırmıştı.

Bolt, 100 metrede şampiyon olan ilk, 200 metrede şampiyon olan 2. Jamaikalı atlet oldu. Montreal-1976'da 200 metre yarışını Jamaikalı Don Quarrie kazanmıştı.

Bolt, aynı zamanda olimpiyatlarda hem 100 metrede, hem 200 metrede şampiyon olan 9. atlet oldu.

Olimpiyat oyunlarında hem 100, hem 200 metreyi kazanan diğer 8 atlet şöyle:

Archie Hahn (ABD) Saint-Louis-1904
Ralph Craig (ABD) Stockholm-1912
Percy Williams (Kanada) Amsterdam-1928
Eddie Tolan (ABD) Los Angeles-1932
Jesse Owens (ABD) Berlin-1936
Bobby Morrow (ABD) Melbourne-1956
Valery Borzov (SSCB) Münih-1972
Carl Lewis (ABD) Los Angeles-1984

İLK ŞAMPİYONLUĞUNA 15 YAŞINDA ULAŞTI

22 yıl önce 21 Ağustos 1986'da dünyaya gelen Bolt, ilk şampiyonluğuna 15 yaşındayken 2002'deki Dünya Gençler Şampiyonası'nda ulaştı.

Trelawny kentinde dünyaya gelen Bolt, başlarda fiziği nedeniyle basketbolla ilgilense de kısa süre sonra atletizm pistlerinde yerini aldı.

2002'de Dünya Gençler Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Bolt, 2004'te Bermuda Adaları'nda düzenlenen şampiyonada 200 metrede gençlerde dünya rekorunu 19.93 saniyeyle kırarak bu başarısını pekiştirdi.

Bolt'un Atina-2004'te de atletizmde altın madalya kazanacağı sanılıyordu, ancak bacağındaki sakatlık nedeniyle Bolt, Atina'da yarışamadı.

Bolt, Atina Olimpiyatları'ndan sonra Kingston'da ''ikinci babam'' dediği Jamaika Atletizm Milli Takımı'nı çalıştıran Glen Mills ile çalışmaya başladı.
Şu anda 1.96 metre boyunda ve 88 kilo ağırlığında olan Bolt'un olağanüstü fiziksel özelliklerini gören Mills, onu 400 metrede yarışmaya ikna etmeye çalıştı, ancak genç sporcu idmanların çok ağır olduğu gerekçesiyle bunu istemedi.

200 metreye konsantre olmak isteyen Bolt'u sakatlığı yeniden engelledi. Ancak, ''Jamaikalılar gururlu insanlardır, yenilmeyi sevmeyiz'' diyen Bolt, çalışmalarını sürdürdü.

Mills, Bolt'un motive etmek için onunla bir anlaşma yaptı. Mills, 200 metrede Jamaikalı Don Quarrie'nin 1976'da kırdığı 19.86'lık ulusal rekoru kırması durumunda, Bolt'un 100 metrede yarışmasına izin verecekti.

Bolt, bu rekoru Kingston'da 2007'de 19.75 ile kırdı ve Mills, Bolt'un 100 metrede koşmasına izin verdi. Bolt, Girit'te 18 Temmuz 2007'de yapılan yarışta 10.03 saniyeyle koştu, Bolt, Girit'tekinden 4 yarış sonra New York'ta 100 metre dünya rekorunu 9.72 saniyeyle kırdı.

MICHAEL JOHNSON, BOLT'UN, REKORU KIRACAĞINI DÜŞÜNMÜYORDU

Bolt'un dünkü rekorundan önce 200 metrede 19.32 saniyelik derecesiyle bu rekorun sahibi olan ABD'li Michael Johnson, Bolt'un rekoru kıracağını sanmadığını söylemişti.

Johnson, dünkü yarıştan saatler önce yaptığı açıklamada, ''Bolt'un, rekoru burada kırabileceğini sanmıyorum. Kırarsa şoke olurum. 19.30 saniyede koşmak için dönüşü çok iyi yapmak ve hızı yarışın sonuna dek korumak gerekir'' demişti.

Johnson, ''Bolt, çok hızlı ve geniş fuleli bir atlet. Bu birleşim çok önemli, ancak 200 metrede bir diğer önemli unsur dayanıklılık. Hızını ne denli koruyacağını bilmiyoruz. Bu rekoru şu an kırabilecek kadar iyi idman yaptığını sanmıyorum. Ancak bir gün bu kapasiteye ulaşacak ve ben de rekoruma elveda diyeceğim'' diye konuşmuştu.

Johnson, şu anda 400 metrede dünya rekorunu 43.18 saniyelik derecesiyle elinde bulunduruyor.

COLLINS: ''BOLT, İNSAN DEĞİL''

Atletizmde 100 metrede 2003'te Dünya Şampiyonu olan Saint Kitts ve Nevis'dan Kim Collins, Bolt için, ''O insan değil'' ifadesini kullandı.

Daha önce Bolt'un şu anki antrenörüyle çalışan Collins, ''Bolt, insan değil, o olağanüstü, patron o. Yarışta siz onun arkasındayken elinizden geleni yaparken, o da bunu yapıyorsa bu moral bozucu oluyor. Kimse onu yakalayamaz'' dedi.

IOC BAŞKANI ROGGE: ''BOLT, RAKİPLERİNE KARŞI DAHA SAYGILI OLMALI''

Bu arada Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, Bolt'un rakiplerine karşı daha saygılı olması gerektiğini söyledi.

22 yaşındaki Bolt'u 1936'da Berlin'de 100 metre, 200 metre, 4x100 metre ve uzun atlamada altın madalya kazanan ABD'li atlet Jesse Owens'a benzeten Rogge, Bolt'un da Owens gibi rakiplerine fark attığını söyledi.

Rogge, ''Bununla birlikte, olgunlaşması gerekiyor. Genç bir adam, ancak rakiplerine karşı daha saygılı davranması gerekiyor. Bu, olimpiyat ruhuna da daha uygun olur. Yarışın bitiminde rakiplerinin elini sıkmalı. Ama daha 22 yaşında ve öğrenecektir. Yarışlardan önce şov yapması sorun değil ama yarış bitiminde el sıkışmak ya da diğer atletleri omuzlarına vurarak kutlamak, yapılması gereken bir hareket'' dedi.

Jamaikalı atletin, 100 metre finali ve elemelerinde son metrelerde kollarını açarak finişe girmesi konusuna da değinen Rogge, ''Bu, (yakalayabilirsen yakala) davranışını sürdürmese iyi olur'' dedi.