kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İşletmelere can suyu veren şemsiye açan banka olduk'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Halkbank Genel Müdürü Aydın, 2008'in ilk yarısının küresel riskler ve siyasi belirsizliklerin etkisinde geçtiğini, buna rağmen bankanın kârlılığında % 20 artış sağladıklarını açıkladı..
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2008 yılının ilk yarısını, piyasadaki risk faktörlerini, durgunluk yakınmalarını, KOBİ'lerin karşılaştığı zorlukları, kredi kartı pazarındaki gelişmeleri ve İstanbul Finans Merkezi Projesi'ne yönelik hazırlıklarını SABAH'a değerlendirdi. Halkbank'ın, yağmurlu havalarda şemsiye kapatmayan banka özelliğini bir adım ileri götürerek dört mevsim şemsiye açan banka kimliğine kavuşturduklarını belirten Aydın, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* 2008 yılının yarısı Halkbank için nasıl geçti?
Küresel problemlerin Türkiye'ye yansıması, ülke içi belirsizlikler, 2008 yılının ilk yarısını zor kılan faktörlerdi. Bu negatif duruma rağmen Halkbank kârlılıkta yüzde 20, kredilerde yüzde 25 artış sağladı. Sorunlu kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 4'e geriledi. Denilebilir ki, kredi hacminde artış olduğu için takipteki alacakların oranı nisbi olarak geriledi. Ama öyle değil. Aralık 2007 itibariyle takibe kayıtlı alacak miktarıyla haziran sonu verileri hemen hemen aynı.

* Piyasada durgunluk yakınması var. Bu durum bankayı nasıl etkiledi?
Sorun yok mu? Var. Piyasada alış-satış vadelerinde uzama söz konusu. Bu nedenle likidite sorunu yaşayan küçük ölçekli firmalar oldu. Dükkân açık ama eskiden malı satarken karşılığını 90 günde alan tüccar, sanayici şimdi 120 günde ancak tahsilat yapabiliyor. Bu durumda kredibilite değil, likidite sıkıntısı yaşanıyor. Yakın izlemede tuttuğumuz ilaç tedavisi başlanan firmaları iyi yönettik. Cansuyu verdik. Vadeleri öteledik. Takibe intikal etmediği için başka bankalardan da kredi kullanabildiler. Yağmurlu havalarda şemsiye kapatmayan banka kimliğinden dört mevsim şemsiyesi açık bankaya geçtik.

* KOBİ bankacılığında rekabete ayak uydurmak için çalışmanız var mı?

GÖZÜMÜZ KOBİ'DE
Halkbank olarak "Üreten Türkiye Buluşmaları" düzenliyoruz. Bu çerçevede belli şubeleri, belli illerde, belli konularda yetkin konuma getirdik. Yani tamamen KOBİ şubesine çevirdik. Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlardan 15 yıla kadar orta ve uzun vadeli kaynak temin ettik. Bunları bir yılı ödemesiz, 4 yıl vadeli işletme veya 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli yatırım kredisine dönüştürdük. Bu amaçla 500 milyon dolar kaynak kullandırdık.