kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Otomotivde zam ile ilgili iddialar araştırılıyor"

CİHAN
Giriş Saati : 04.04.2009 15:34
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV indiriminin ardından otomotiv sektöründe zam yapıldığına yönelik iddiaların araştırıldığını söyledi. Çağlayan, ''Otomotivdeki fiyat artışlarının yerli üretimde olduğu konusunda benim bir izleniminin şu anda yok. Daha çok dışarıdan ithal edilen araçlarda olduğu ifade edilmiştir.'' dedi...
Çağlayan, Türkiye İş adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun düzenlediği 'İş Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi Türkiye Sonuç Toplantısı'na katıldı.

Bakan Çağlayan, burada ÖTV indiriminin ardından otomotiv sektöründe zam yapılmasına ilişkin soruları yanıtladı. Otomotiv sektöründe yapılan ÖTV indiriminin 3 aylık olduğunu hatırlatan Çağlayan, 3 ay süresince sektördeki stokların eritilmesinin ve bir yandan da yeniden üretime geçilmesinin amaçlandığını, konunun fazlasıyla amacına ulaşmış vaziyette olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olan otomotiv sektöründeki bir çok büyük fabrika bu taleplerini geri çekti. 24 saatlik üretim yan sanayiyi de harekete geçirdi.'' İfadelerini kullandı.

Otomotiv sektörünün çok ciddi bir gayret içinde, ciddi bir ivme kazanmış durumda olduğuna işaret eden Çağlayan, Türk halkının olumlu bir ortam gördüğü zaman elindeki parayı harcamaya başladığını ifade etti. Fiyatlara ÖTV'nin yansıtılmadığı veya zam yapıldığı konusunda çeşitli görüşler dile getirildiğini dile getiren Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

"ÖTV indirimi, Bakanlar Kurulu kararıyla devletin alacağından vazgeçmesidir. Devletin alacağından vazgeçtiği ortamda ortaya getirilmiş olan ÖTV indirimini ekonominin, tüketimin canlanması, istihdamın korunması noktasında sektörün fiyatlara yansıtma mecburiyeti vardır. Bunu yansıtmadıkları zaman Maliye Bakanlığı devreye girer. Eğer fiyatlarda veya stoklarda tüketici haklarını ihlal edecek gelişmeler varsa bakanlığımın ilişkili kuruluşu Rekabet Kuruludur. Benim bakanlığım 71,5 milyon tüketicinin haklarından sorumlu Tüketici Genel Müdürlüğü'nü bünyesinde barındırıyor. Gerek Rekabet Kurulu, gerekse Tüketici Genel Müdürlüğü konuyla ilgili zaten çalışmalarını yapıyor.''

Bakan Çağlayan, ''İhlal var mı ?'' sorusu üzerine, ''Otomotivdeki fiyat artışlarının yerli üretimde olduğu konusunda benim bir izleniminin şu anda yok. Daha çok dışarıdan ithal edilen araçlarda olduğu ifade edilmiştir.'' diye konuştu.

Kendisinin bir araştırma yaptığını belirten Çağlayan, sektörün dışarıdan ithalat gerçekleştirdiğinin, aradan geçen zamanda kurlardaki değişimin bu noktada önem arz ettiğinin, bundan dolayı bir fiyat artışı olduğunun söylendiğini ifade etti.

Bu konuda araştırmanın başladığını aktaran Bakan Çağlayan, ''Bu müşteriler bugün için değil. Bu müşteriler sektöre har zaman lazım. Ben sektörün bindiği dalı kesmeyeceği kanaatindeyim. Sektöre çağrım şu: Bu ciddi bir fırsat, iyi bir fırsattır. Yeniden istihdam, üretim imkanı getirmiştir. Stok maliyetleri bugün pahalı maliyetlerdir. En azından eldeki stokların nakit paraya dönüşmesi, firmaların yeniden likit hale gelmesi önemlidir.'' diye konuştu.