kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

OECD vergi cennetlerini kara Türkiye'yi beyaz listeye aldı

03.04.2009
OECD uluslararası vergi anlaşmalarına uymayan 4 ülkeyi kara listeye aldı. Kısmen uyanlar 'gri', Türkiye ise anlaşmalara uyanların bulunduğu 'beyaz' listede yer aldı..
Kapitalizmin geleceğinin masaya yatırıldığı Londra'daki G20 zirvesinde tüm liderlerin anlaştığı tek konu olan vergi cenneti ülkelerde şeffaflığın sağlanmasıydı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) de konuyla ilgili bir liste yayımlayarak vergi cennetlerini kara ve gri listeye aldığını açıkladı. Türkiye'ye bu iki listede yer vermeyen OECD raporunda Türkiye'yi vergi standartlarını uygulayan anlaşmalara uyan 'beyaz liste'de yer verdi. OECD, önceki gece yayımladığı ilerleme raporunda vergi cenneti listesindeki ülkeleri kara, gri ve beyaz olmak üzere 3 ayrı kategoriye ayırdı. Uluslararası anlaşmalara dayalı vergi standartlarını büyük ölçüde uygulamaya koyan ülkeleri beyaz, uluslararası anlaşmalara dayalı vergi standartlarını uygulama sözü veren ancak henüz tam olarak uygulamayanları gri; uygulamaya yanaşmayan ülkeleri de kara listeye alan OECD, 4 ülkeyi en kötü kategoride gösterdi. Kara listede yer alan ülkeler; Kosta Rika, Malezya, Filipinler ve Uruguay. OECD raporunda bu 4 ülke vergi düzenlemeleri konusunda işbirliği yapmaya sıcak bakmıyor. Türkiye ise vergi standartları uygulamasını büyük ölçüde hayata geçiren ülkelerin bulunduğu beyaz listede yer aldı.

YAPTIRIM UYGULANACAK
OECD listeyi Londra'daki G20 zirvesinde uluslararası vergi kaçakçılığını önleme yönünde karar alınmasının hemen ardından yayınladı. Zirvede ayrıca vergi konusunda bilgi vermeyen ülkelere karşı yaptırım uygulanması da kararlaştırıldı. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Bizim net sonuçlar elde etmeye yönelik bir ajandamız var ve OECD, konu ile ilgili diğer organizasyonlarla işbirliğine giderek bunu başaracaktır. Eminim ki verilen bu yeni sözleri somut faaliyetlere dönüştürebiliriz. Bu da mali sistemin şeffaflık ve dürüstlük yapısını güçlendirecektir" dedi.