kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetimin Lideri Neçirvan Barzani ile Türkerler İnşaat’ın ortağı Crescent Petroelum’ün sahibi Hamid Jafar 2007 yılının Nisan ayında doğalgaz sahası geliştirmek konusunda stratejik işbirliği anlaşması imzalamışlardı.

Türkerler Barzani gazına onay bekliyor

EVRİM ERGİN
03.04.2009
Türkerler'in Irak'tan 10 milyar metreküp gaz alımı için yaptığı anlaşmada Botaş onayı çıktı. Gözler, Enerji Bakanlığı, Dışişleri ve EPDK'da..
Geçtiğimiz ağustos ayında inşaat ve enerji şirketi Türkerler tarafından Kuzay Irak'tan 10 milyar metreküp gaz alım anlaşması yapılmıştı. Seçimlerden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programında "Irak'tan doğalgaz alacağız" açıklaması üzerine gözler bu ülkeyle bugüne kadar tek gaz alım anlaşması yapan Türkerler'e çevrildi. Türkerler'in Birleşik Arap Emirlikleri merkezli, Ortadoğu'nun en eski bağımsız özel sektör petrol ve gaz şirketi olan Crescent Petroleum Company International Limited tarafından, Irak doğalgaz kaynaklarından temin edilecek doğal gazın Türkiye sınırında teslimi ile ilgili bir anlaşması bulunuyor. Şirket, Türkiye ve potansiyel dış piyasalara satışı amacıyla yaptığı anlaşmaya dayalı olarak İnci Doğalgaz İthalat İhracat ile İnci Doğalgaz İletim şirketlerini kurmuştu. Ayrıca ithalat ve iletim lisansları almak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuruda bulunmuştu.

2007'DE ANLAŞTILAR
Gazın tedarikini yapacak olan BAE'li Crescent Petroleum ve iştiraki Dana Gas PSJC'nin Başkanı Hamid Jafar, 2007 yılınının Nisan ayında Irak Kürt Bölgesi Yerel Yönetimi Lideri Neçirvan Barzani ile bir araya gelerek bu bölgedeki gaz sahalarının işletilmesi üzerine bir stratejik işbirliği anlaşması yapmış bulunuyor. Anlaşmada Kürt Gaz Şehri kurulması ve bütün operasyonların bu şehir merkezli yürütülmesi gibi amaçlar da bulunuyor. Ayrıca Süleymaniye ve Erbil arasında 180 km.'lik bir boru hattı da kuruluyor.