kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İLK TERCİH MARKET Emekliliğinde çalışmak zorunda kalan yaşlılar en çok marketlerde kasiyer yardımcısı olarak çalışmayı tercih ediyor.

1 milyon emekli iş kalifiye işsizler ise stajyerlik peşinde

İrfan DONAT EKONOMİ
03.04.2009
İş bulamayan ABD'liler şirketlere stajyer olarak girmeye çalışırken, emekliler iş aramaya başladı..
Rahat bir emeklilik hayali kuran ABD'lilerin planları krizle birlikte suya düştü. ABD'nin 50 yaş ve üzeri emekliler için iş bulan ve en büyük kariyer internet sayfası olan www.retirementjobs.com'a başvuranların sayısında Ağustos 2008'den bu yana yüzde 400 artış olduğu kaydedildi. Kariyer sayfasının müdür yardımcısı ve aynı zamanda baş kariyer danışmanı olan Bob Skladany, emekli başvuru sayısının bir milyona yaklaştığını söyledi.

EMEKLİLİK HAYAL
Skladany, "Emekli olduktan sonra tekrar çalışmayı düşünmeyen birçok kişi krizle birlikte fikrini değiştirmek zorunda kalarak yeniden iş aramaya başladı. Sağlık durumları yoğun çalışma temposuna elverişli olmayanlar, marketlerde ve restoranlarda çalışmayı tercih ediyor" dedi. ABD'li genç işsizler de şirketlerin istihdama kapalı olan kapılarını stajyerlik pozisyonları ile aralamaya çalışıyor. Careerbuilder.com sitesinin yaptığı araştırmalarda şirket yöneticilerinin yüzde 59'unun işe aldıkları stajyerlere full-time çalışan gözüyle baktıklarını ortaya koydu.

STAJYERLİK SON ÇARE
Araştırmalarda, belirli bir tecrübeye sahip olan ve işsiz kalan ABD'lilerin yüzde 70'inin evlerinde oturmak yerine ileriki dönemde şirketin kadrolu çalışanı olabilme umuduyla ücretsiz stajyer olarak ya da daha az maaşa çalışmaya razı olduğu ortaya çıktı. Stajyerlik başvuruları, kriz döneminde maliyetleri azaltmayı hedefleyen şirketler için de kaçırılmaz bir fırsat olarak görülüyor. Bu arada 18-20 olan stajyerlik yaş ortalamasının tecrübeli işsizlerin yoğun talebi nedeniyle 30'lara çıktığı kaydedildi.