kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dikkat Obama geliyor!

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 04.04.2009 12:55
Güncelleme : 04.04.2009 18:50
Yeni Haber
ABD Başkanı Obama 5 nisan Pazar günü Türkiye'ye geliyor. Ankara ve İstanbul'da birer gün geçirecek Obama için üst düzey önlemler alınacak.....
ABD Başkanı Barack Obama, 5 Nisan Pazar günü Türkiye'ye gelecek. Güvenlik açısından henüz geliş saati tam olarak bildirilmeyen Obama'yı taşıyan özel uçağın, akşam saatlerinde Ankara'da olması bekleniyor. Obama, Türkiye'ye gelen 5. ABD Başkanı olacak ve Türkiye'de 2 gün kalacak. Bir gününü Ankara'da, diğerini ise İstanbul'da geçirecek. Obama'nın gelişiyle birlikte önlemler üst düzeye çıkarılacak. İşte Ankara ve İstanbul'da alınan üst düzey önlemler...

ANKARA'DA ALINACAK ÖNLEMLER

* Obama, uçağın Esenboğa Havalimanı'na inmesi ve karşılama töreninin ardından, havaalanında bekletilen ikiz makam arabasından birine binecek. Tercihine göre bir VIP helikopter de apronda hazır bekletilecek. Obama kara yolu ile götürülürse ikiz arabalar havalimanından birbirinin peşi sıra çıkarılacak. Araçlar bir süre sonra çevre yolu kavşağında ayrılacak. Her iki araca da çok sayıda eskort araç ve özel donanımlı araçlar eşlik edecek. Obama'nın bulunmadığı makam aracının arkasında onu temsil eden bir kişi ile koruma bulunacak.

* Obama gelmeden önce hazırlanan iki güzergah, gün boyunca herhangi bir patlayıcıya yönelik taranacak. Obama'nın geçeceği yol ve diğer güzergahın hassas noktalarına özel harekat timine mensup polisler konuşlandırılacak. Obama şehre seyir halindeyken jammerlar (frekans karıştırıcı) devreye sokulacak.

* Obama, Ankara'da Sheraton Otel'de kalacak. Sheraton Otel'in 24 katlı kule binası bir günlüğüne tamamıyla Obama ve ekibine tahsis edilecek. Kule bölümünde yer alan 300'den fazla oda boşaltılacak. Çoğu suit olan ve kiralanabilen odaların daimi müşterileri, otelin diğer bölümlerine taşınacak. ABD Başkanı'nın kaldığı Sheraton Otel'in çevresindeki binalar kontrol altında tutulurken, otelin çevresindeki cadde ve sokaklarda çok yoğun önlemler alınacak.

* Barack Obama'nın kalacağı kat, kendi korumaları tarafından korunacak. ABD'den bir süre önce kargo uçağıyla getirilen Obama'nın kullanacağı özel eşyalar ve yiyecek-içecekler, Obama gelmeden önce otele yerleştirilecek.

* Obama, 6 Nisan Pazartesi sabahı önce Anıtkabir'i ziyaret edecek. Anıtkabir gidiş ve gelişinde her türlü tedbir alınacak. Vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde sivil polisler bulundurulacak. Obama, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edecek. TBMM'ye gidecek olan Obama, aynı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

* Obama'nın İstanbul'a gidişine kadar önlemler en üst derecede sürdürülecek. Obama'nın, Esenboğa'ya gidişi sırasında da geldiği gibi ikili güzergah ve ikiz araç uygulaması yapılacak. Talebe göre helikopter yine hazır bulundurulacak.

* Emniyet yetkilileri, ABD Başkanı'nı yaklaşık 4 bin polisin koruyacağını, Obama'nın gelişi, ziyaretleri ve gidişi sırasında alınacak önlemlerin vatandaşları mümkün olduğunca etkilememesine özen gösterileceğini söylediler.

* İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD Başkanı Barack Obama'nın İstanbul'daki programı nedeniyle düzenlenecek olan etkinlik ve ziyaret kapsamında 8 bin 800 polisin görev yapacağını açıkladı.

ANKARA PROGRAMININ DETAYLARI

Türkiye'yi 5-6 Nisan tarihlerinde Ankara'yı ziyaret edecek olan Obama yarın saat 21.15'de Esenboğa Havaalanı'nda olacak.

Pazartesi günü saat 10.45'de Anıtkabir'i ziyaret ederek Atatürk mozolesine çelenk koyacak olan Obama'nın programında bu ziyaret yarım saat olarak belirlendi.

Obama, 11.30'da Çankaya Köşkü'ne gelecek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile baş başa görüşecek, bu görüşmenin ardından da düzenlenecek ortak basın toplantısına katılacak.

Saat 13.45 ile 14.15 arasında gerçekleştirilecek ortak basın toplantısın ardından Obama TBMM'ye geçecek.

Saat 15.30'da TBMM'de olması planlanan Obama, burada yapacağı temasların ardından, 16.45 de Başbakanlıkta olacak.

Başbakanlıkta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan ABD Başkanı Obama, saat 18.15 itibariyle Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan ayrılacak.

İSTANBUL'DA ALINACAK ÖNLEMLER

Obama, Ankara'daki temaslarını tamamlamasının ardından 6 Nisan'da İstanbul'a gelecek. Suikasttan korkan polis, kırmızı alarma geçti. İzinler kalktı. İstanbul'da Başkan kenti gezerken birçok yol trafiğe kapatılacak, cep telefonları bile çekmeyecek...

Medeniyetler ittifakı için pazartesi akşam saatlerinde İstanbul'a gelecek olan Barack Obama'yı 4 bin polis koruyacak. Daha önce ilk kez Papa 16. Benedict'e uygulanan önlemleri tekrarlamaya hazırlanan polis, ABD Başkanı kentten ayrılana kadar uyumayacak, izin yapmayacak. İşte 'kırmızı alarm'dan notlar:

* ABD Başkanı, akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na inecek.

* Obama'nın konvoyu olası bir saldırı veya protesto ihtimaline karşı sahil yolunu takip ederek Beşiktaş'taki Conrad Oteli'ne gelecek.

* Medeniyetler İttifakı toplantısı nedeniyle görev alacak 10 bin polisin 4 bini Obama'nın etrafında kuş uçurtmayacak.

* ABD Başkanı'nın güzergahı boyunca her 50 metrede bir polis konuşlandırılacak.

* CIA ajanları ve bomba uzman ekipleri Obama'nın kalacağı Conrad Oteli'nde bomba araması yapacak. ABD Başkanı, otelde farklı dinlerin liderleriyle bir araya gelecek.

* Başkan Obama, müze ve cami ziyaretlerinin ardından öğle saatlerinde İstanbul'dan ayrılacak.

* Zırhı sayesinde yakıt tankının patlama riski yok. Kapılar Boeing 757'nin kabin kapısı ağırlığında.

* Katlanabilir masa, laptop, uydu telefonu ve Pentagon'a direkt hat var.

* Gece görüş kamerası, pompalı tüfek, gözyaşartıcı bomba, başkana nakledilmek üzere yedek kan bulunuyor.

İSTANBUL PROGRAMININ DETAYLARI

Ankara Emniyet Müdürlüğü, ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın Türkiye ziyaretinin Ankara bölümüyle ilgili geniş trafik ve güvenlik önlemleri aldı. Obama'nın ziyareti dolayısıyla 5 Nisan Pazar ve 6 Nisan Pazartesi günleri bazı yollar trafiğe kapatılacak, 6 Nisan Pazartesi günü sivil havacılık kurumlarına, şehir merkezi üzerinde uçuş yasağı uygulanacak.

Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Obama'nın Ankara ziyaretiyle ilgili güvenlik tedbirleri çerçevesinde, 6 Nisan Pazartesi günü il merkezi üzerinde polis ve askeri hava araçları haricinde tüm sivil havacılık kurumlarına ait hava araçlarına uçuş yasağı getirildi.

Ayrıca 5 Nisan Pazar ve 6 Nisan Pazartesi günleri çeşitli saatlerde bazı güzergahlar tek taraflı olarak konuk başkanın geçişlerinde kısa süreli trafiğe kapatılacak.

5 Nisan 2009 Pazar günü saat 18.00'den itibaren Esenboğa Havalimanı yolu, Çevre Yolu Doğukent Caddesi, Kahire Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Çankaya Caddesi, İran Caddesi, Turan Emeksiz Sokak, Tahran Caddesi, Arjantin Caddesi, Boğaz Sokak, Noktalı Sokak ile kavşaklara bağlı sokak ve cadde çıkışları, Esenboğa Havalimanı yolu, İrfan Baştuğ Caddesi, Çankarı Caddesi ve bu caddelere çıkan sokaklar, Atatürk Bulvarı'nın Ulus kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, bağlı sokak ve cadde çıkışları, Obama'nın konvoyunun geçişinin tamamlanmasına kadar trafiğe kapanacak.

"OBAMA'NIN İSTANBUL'A YAPACAĞI ZİYARET İLE İLGİLİ TÜM TEDBİRLER ÖNCEDEN PLANLANDI"

İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD Başkanı Barack Obama'nın İstanbul'a yapacağı ziyarete ilişkin tüm tedbirlerin planlandığını bildirdi.

Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, 6-7 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek Medeniyetler İttifakı 2. Forumu ile ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine ilişkin alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güler, ''Obama'nın İstanbul ziyaretini gölgede bırakacak bir istihbaratın bulunup bulunmadığının'' sorulması üzerine, ''Bu tip ziyaretlerle ilgili çok geniş çalışmalar yapıldığını söyledi. Güler, ''ABD yetkilileri ile uzun görüşmeler yapıldı. Bütün tedbirler önceden planlandı. Bu ziyaretlerin hassasiyetleri vardır, buna göre bir çalışma yapılır'' dedi.

İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA KAPATILACAK YOLLAR

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, forum ve ziyaret kapsamında ihtiyaç duyulduğunda şu güzergahlar trafiğe kapatılacak:

Sefaköy D-100 yolu güney katılımı, Küçükçekmece D-100 yolu Florya ayrımı, Şükrü Balcı Polis Okulu istikameti ve güney katılımı, Basın Ekspres yolu havalimanı istikameti ve D-100 güney katılımı, Florya ışıklardan, Askeri Havalimanı istikameti, Askeri Havalimanı kavşağından sivil havalimanı kavşağına kadar olan bağlantı yolu.

Atatürk Havalimanı A, B, C, kapılarından çıkışlar, CNR fuar merkezi çıkışları, Atatürk Havalimanı'ndan itibaren Esentepe Balmumcu ayrımına kadar D-100 yolu tüm güney katılımlar.

Boğaziçi Köprüsü'nden Beşiktaş istikameti, Zincirlikuyu'dan Balmumcu, Barbaros Bulvarı ve Beşiktaş meydanına açılan tüm cadde ve sokaklar, Yıldız Posta Caddesi'nden Balmumcu istikameti, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü önünden Dolmabahçe Sarayı ve Conrad Otel istikametine olan cadde ve sokaklar, Conrad Otel'den Galata Köprüsü istikametindeki Barbaros Bulvarı, Beşiktaş, Çırağan, Dolmabahçe, Meclis-i Mebusan ve Kemeraltı caddeleri ile bu caddelere çıkan sokaklar, Mete Kavşağı ve Süzer Plaza'dan Dolmabahçe kavşağına inişler.

Tophane-i Amire Binası çevresindeki cadde ve sokaklar, Perşembe Pazarı Tershane Caddesi'nden ve Şişhane'den Unkapanı köprüsüne gidiş, Unkapanı Bankalar Caddesi, Unkapanı Köprüsü'nden Gülhane alt kapı istikametine tüm cadde ve sokaklar, Gülhane tramvay durağı, Beyazıt Meydan'dan Sultanahmet Meydanı'na kadar tüm cadde ve sokaklar, Ayasofya ve Sultanahmet meydanlarına çıkan tüm cadde ve sokaklar. Sirkeci Meydanı'ndan Askeri Havalimanı kavşağına kadar Sahil Kennedy Caddesi'ne çıkan tüm cadde ve sokaklar.

PAZARTESİ GÜNÜ KAPANACAK YOLLAR

Obama'nın temaslarını yapacağı 6 Nisan 2009 Pazartesi günü saat 08.00'den itibaren geçişin tamamlanacağı saate kadar Tahran Caddesi, Arjantin Caddesi, Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, İran Caddesi, Çankaya Caddesi Cinnah Caddesi, Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, İnönü Bulvarı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kavşağı ile Atatürk Bulvarı arasında kalan bölümü, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi'nin Akdeniz Caddesi, Turgut Reis Caddesi ve Anıt Caddesi arasında kalan bölümü, Vekaletler Caddesi, Yahya Galip Caddesi, Milli Müdafaa Caddesi arasındaki kavşağa bağlı sokak ve cadde çıkışları araçlara kapalı tutulacak.

Aynı gün saat 15.00'ten itibaren yine geçişin tamamlanacağı süreye kadar Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankaya Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Kahire Caddesi, Doğukent Caddesi, Çevre yolu, Esenboğa Havalimanı yolu ile kavşaklara bağlı sokak ve cadde çıkışları, İnönü Bulvarı'nın Akay Kavşağı ile Balgat Köprü arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Konya yolunun Balgat Köprü ve Migros (Ankamall) arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Samsun yolunun 1011 kavşağı ile Aydınlıkevler kavşağı arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankırı Caddesi, İrfan Baştuğ Caddesi ve bu caddelere çıkan sokak, cadde çıkışı ile Esenboğa Havalimanı yoluna çıkan sokak ve cadde çıkışları trafiğe kapatılacak.

Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, Arjantin Caddesi, İran Caddesi'ne gelen araçlar, Sheraton Oteli istikametine dönüş yapamayacaklar. Noktalı Sokak, Boğaz Sokak sakinleri, bu günlerde araçlarını Sheraton Oteli önüne park edemeyecekler.

135 AMERİKALI GAZETECİ İZLEYECEK

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini takip etmek üzere 135 Amerikalı gazeteci akredite oldu. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, ziyareti takip edece tüm yerli ve yabancı gazeteciler için teknolojik araçlarla donatılmış bir basın merkezini hizmete açtı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, basın merkezinin Obama'nın ziyareti boyunca açık olacağını ifade ederek, "ABD'li basın mensupları isterlerse buraya gelerek çalışmalarını sürdürebilecekler. Amerika'dan gelen akreditesi yapılan 135 basın mensubunun hem İstanbul'da hem de Ankara'da çalışmalarına yardımcı olmak üzere yetkili kişiler görevlendirdik." dedi.

Basın merkezinde gazetecilere bilgisayar, internet bağlantısı, telefon gibi her türlü teknolojik destek verilecek.

MUHALEFET LİDERLERİYLE GÖRÜŞÜRKEN TOPTAN BULUNMAYACAK

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama'nın Meclis'te grubu bulunan muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla yapacağı görüşmelerde TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın bulunmayacağı bildirildi.

TBMM İletişim Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Obama'nın Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret çerçevesinde 6 Nisan Pazartesi günü TBMM'yi de ziyaret edeceği anımsatıldı.

Bazı basın yayın organlarında, Obama'nın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile yapacağı görüşmelere TBMM Başkanı Toptan'ın da katılacağına ilişkin haberler yayımlandığı belirtilen açıklamada, bunun doğru olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Obama'nın TBMM Başkanı Toptan ile makamında yapacağı görüşmelerin ardından Baykal, Bahçeli ve Türk ile ayrı ayrı görüşeceği belirtildi.