kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

İç talep yavaşladı TÜFE sigara ve gıdayla zıpladı

03.04.2009
Enflasyon martta gıda ve sigara zamlarıyla beklentinin üzerinde yükseldi. Aylık yüzde 1.1 çıkan TÜFE yıllık bazda yüzde 7.39'a çıktı. TÜFE'deki artışa karşın zayıf iç talep hizmet fiyatlarını düşürdü..
Mart enflasyonuna gıda ve sigara zammı darbe vurdu. Tüketici fiyatları endeksi (TÜ- FE) aylık bazda beklentilerin üzerinde, yüzde 1.1 artmasına karşın hizmet fiyatlarındaki düşüş iç talebin halen zayıf olduğuna ilişkin işaretleri doğruladı. Yıllık TÜFE yüzde 7.89 olarak hesaplandı. Sanayi üretimindeki sert düşüşler ise fiyatlara da yansıdı. Aylık ÜFE yüzde 0.29 çıkarken yıllık ÜFE 3.46 ile 2005'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.
Türkiye İstatistik Kurumu mart ayı fiyat artışlarını açıkladı. Gelişmeler oldukça ilginç. İşte mart enflasyonunda göze çarpanla.

- SEBEP GIDA-SIGARA ZAMMI: TÜFE'nin en önemli nedeni gıda oldu. Aylık bazda yüzde 3.91 artan gıda fiyatları yıllıkta yüzde 9.18 yükseldi. Yükselişte işlenmemiş gıda etkiliydi. Söz konusu kalemde fiyatlar aylık bazda yüzde 7.7 oldu. İşlenmiş gıda fiyatlarında değişim olmadı. Yıllık bazda ise fiyatlar işlenmemiş gıdada 8.5 puan yükselerek yüzde 9.5'e çıkarken işlenmiş gıdada 3.2 puanlık düşüşle yüzde 8.8 oldu. Fiyatı en çok artan karnabahar (aylık yüzde 83.56), sivri biber (yüzde 65.42), patlıcan, domates gibi ürünlerde çok yüksek fiyat artışları işlenmemiş gıdadaki artışın nedeninin daha çok mevsimsel olduğunu gösteriyor. Yükselişte fiyatları yüzde aylık 6.90 arttığı sigara zamları da önemli rol oynadı. Yıllık bazda sigara ve içkideki artış oranı yüzde 7.12'ye ulaştı.

- MÜJDE KONUTTA DÜŞÜŞ: Fiyatlar konutta yüzde 0.12, ulaştırmada yüzde 1.99, haberleşmede yüzde 0.56, ev eşyasında yüzde 1.44, eğlence ve kültürde yüzde 0.17 düştü. Konuttaki düşüşte doğalgaz indirimi, kira fiyatlarının yerinde sayması etkiliydi. Öte yandan yaz sezonuna giren giyim ve ayakkabıda fiyat artışının yüzde 0.07 ile sınırlı kalması da martta enflasyonun daha yüksek çıkmasını engelledi.

- ÇEKIRDEKTE ÜRKÜTEN GERILEME: Merkez Bankası'nın en fazla önem verdiği en dar kapsamlı çekirdek TÜFE (TÜFE'den gıda, alkollü içecekler, tütün, altın fiyat artışları çıkarılarak oluşturuluyor) martta aylık bazda 1.7 puanlık düştü ve yüzde 5.6'ya indi. Beyaz eşya ve otomotivdeki ÖTV indirimi ve giyimdeki olumlu görünümün katkısı oldu. ÖTV indirimlerinin etkisi geçici olmakla birlikte, yine de zayıf talep koşullarının enflasyonu olumlu etkilemeye devam ettiği anlaşılıyor.