kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kredi geri çağırmıyoruz tam tersi vade uzatıyoruz'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
09.11.2008
Ziraat Genel Müdürü Çağlar, 103 bin KOBİ'nin kredisinin vadesini uzattıklarını, 2 haftada 16 milyon YTL'lik başvuru olduğunu söyledi..
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, KOBİ'lerin finansal sıkıntı yaşamaması ve takibe uğramaması için 48 aya varan vade uzatma desteği sağlamaya başladıklarını belirtti. GAP Eylem Planı ilk uygulama sonuçlarını değerlendirmek için Mardin'de bulunan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e eşlik eden Çağlar, finans ve reel sektörün beklentilerine yönelik soruları şöyle yanıtladı:

* VADELERİ UZATTIK: Banka, 103 bin KOBİ'ye açtığı 2.4 milyar YTL krediyi, 48 aya varan vade uzatma uygulamasına başladık. Bu kararın açıklanmasının üzerinden 2 hafta geçmeden 16 milyon YTL'lik bir taleple karşılaştık ve krediler uzun vadeye yayıldı. Uygulama duyulmaya başladıkça bu rakam artabilir. Çek, senet ödemesinin yavaşladığı bir ortamda KOBİ'lerin takibe düşmesini önledik. Bizi kaynakta zorlamadığı sürece başlangıçtaki orijinal şartlarda vade uzatımına gidiyoruz. Ama şartlar bizi zorlarsa, maliyet artırabiliriz. Bildiğim kadarıyla şu an böyle uygulama yapan bir başka banka yok.

* KREDİ GERİ DÖNÜŞLERİ: Geri dönüşlerde sorun yok. Sektörde, ticari kredilerin takibe intikal oranı yüzde 3.5. Ziraat'te ise yüzde 2 civarında. Henüz, sektör ortalamasına yaklaşma sinyali almadık.

* DÖVİZ TEVDİATTA ÇÖZÜLME: 3 Ekim'den beri 9 milyar dolar döviz tevdiat hesabı çözüldü. Şube ağımız sayesinde kurla ilgili hareketi hemen gözleyebiliyoruz. Örneğin, Ziraat olarak günde 100-120 milyon dolar alıyoruz, 15-20 milyon dolar satıyoruz. 22 bin kişi satıcı, 3 bin döviz alıcısı. DTH'ta çözülme kurun bu seviyede kalmasını sağlıyor.

* SENDİKASYONA GARANTİ: Abartılı garanti ihtiyacı yok. 'Bankalar kredi vermiyor, kredileri geri çağırıyor' yakınmasının kaynağı, bankaların sendikasyonlarını geri ödeme hazırlığı. Artık eski rahatlık yok. Bir bankacı, '12 bankadan sendikasyon almıştım, 6'sı artık yok' dedi. Yıl sonuna kadar ödenecek 4 milyar dolar sendikasyon için bankalar hazırlıklarını bitirdi. Bu nedenle kurlar üzerinde baskı olmaz gibi.