kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'İspanya ve İngiltere örneğini esas aldık'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
27.10.2008
"Terörle mücadelenin koordinasyonu tek merkezden yürütülmeli, en uygun yer de İçişleri" diyen Başbakan Yardımcısı Çiçek, bu konuda İspanya ve İngiltere örneklerini incelediğini söyledi..
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, mücadelenin tek merkezden koordinasyonunun zorunlu olduğunu söyledi. İspanya ve İngiltere örneklerini incelediğini kaydeden Çiçek, terörle mücadelede yeni yapılanmanın gerekliliği, uygulanacak yöntemler ve medyanın sorumluluğu ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

* Terörle mücadelenin koordinasyonu tek merkezden yürütülmeli. Koordinasyon için en uygun yer İçişleri Bakanlığı. Başbakanlık diyenler de oldu ama doğrusu İçişleri. İspanya, İngiltere örneklerini yerinde inceledim. İspanya'da bu iş İçişleri'nde koordine ediliyor. Bakanlığın, en ücra köşede bile teşkilatı var. Kaymakamlara varıncaya kadar geniş teşkilat yapısı içinde uygulama yapılabilir.

* Bir birimin o anda önemli görmediği bir bilgi bir diğer birim için eldeki diğer verilerle birleşince önemli sonuçlar doğurabilir. İstihbarat bir yerde, uygulama başka bir yerde olunca sorunlar çıkıyor.

* Terör dahil her sorunda hemen Ceza Yasası'na sarılıyoruz. Cezai önlemler gerekli ama başka önlemlere de gerek var.

İÇ GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI
*
Yeni kurulacak birimin (Güvenlik Müsteşarlığı) yurtdışında irtibat bürosu kurmasına gerek yok. Devletin zaten irtibat unsurları mevcut. Emniyet Genel Müdürlüğü müsteşarlığa dönüştürülecek, ilgili diğer birimler de buna göre örgütlenecek.

* Terörle mücadelede basına da büyük sorumluluk düşüyor. Uzman diye birileri ekrana çıkarılıyor. Reyting uğruna toplum yanlış yönlendiriliyor. Onun orada görev yaptığı tarihle bugün arasında, olayların gelişiminde fark var. Ama "Öyle değil de böyle olmalıydı" denildi mi kafa karışıyor.