kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bankalar musluğu kapatmasın diye devlet krediye kefil oluyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
29.10.2008
Hükümet krizin KOBİ'lerdeki tahribatını önlemek üzere ilk büyük adımı atıyor. Hazine, Kredi Garanti Fonu'na destek sağlayacak ve tüm bankaların faiz riskini sigortalayacak..
Hükümet, küresel mali krize karşı KOBİ'leri ve bankacılık sektörünü aynı anda koruma altına alacak bir plan üzerinde çalışıyor. Plan, kredi riski nedeni ile bankaların muslukları kısmaması, KOBİ'lerin de borç geri ödeme problemi yaşamaması üzerine bina ediliyor. Hazırlıkları devam model, Kredi Garanti Fonu tarafından yürütülecek. Buna göre Kredi Garanti Fonu, Hazine tarafından gayri nakdi kredi ile takviye edilecek. Tüm bankaların ticari faiz riskini sigortalayacak. Böylece bankalar, açtıkları kredinin faizini kesin olarak tahsil edeceklerini bilecekler. Öte yandan kredilerin tahsili için KOBİ'lere iki yıl ödeme süresi tanınacak. Bu süre içinde ödenmeyen krediler, yeni kurulacak Varlık Yönetim Şirketi'ne devredilecek. Bankalar sorunlu kredi alacaklarını bu şirketten tahsil edecek. KOBİ'lerin teminatlarını nakde dönüştürme işlemini ise Varlık Yönetim Şirketi üstlenecek.

ZIRAAT'TEN ILK ÇOZUM
KOBİ'lere dönük kısa vadeli soluklandırma planında Ziraat Bankası ilk tedbiri uygulayacak. Bu çerçevede Ziraat Bankası'ndan kredi kullanan KOBİ'lere, kalan vade tutarı kadar ilave ödeme süresi verilecek. Böylece, örneğin 24 ay vadeli kredi kullanan ve 14 aylık taksidini ödeyen KOBİ'ye "Kalan 10 taksit kadar 10 ay vade daha tanıyalım. Krediyi kullandığın dönemdeki faiz şartları ile borcunu 20 taksitte ödeyebilirsin" teklifinde bulunulacak. Soluklandırma planı ile KOBİ'lerin sıkıntıya girmesine önlenecek. Ziraat Bankası bu kapsamda 103 bin KOBİ'ye açtığı 2.3 milyar YTL krediyi yapılandıracak. Kredi müşterisi KOBİ, borç bakiyesini daha uzun vadede ödeyeceği için istihdam başta olmak üzere sosyal sorun yaratacak önlem alma gereği duymayacak.

ZIRAAT'E MEVDUAT İLGİSİ
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, KOBİ'lere yönelik ödeme planını doğruladı. Çağlar, bankanın aylık 1 milyar YTL kredi verme performansı olduğunu, krizi bahane etmeden fonlamaya devam ettiklerini söyledi. Bankanın aylık mevduat artışının 600 milyon YTL civarında seyrettiğini, son aylarda bu tutarın 1 milyar YTL'yi bulduğunu kaydeden Çağlar, "Bankalar arası mevduat kaymasına sıcak bakmıyoruz. Mevduatı çekmek için özel gayretimiz yok. Hatta faizleri bir iki puan aşağı çekerek mesaj verdik" dedi.