kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Onbinlerce Alevi dün Ankara Sıhhiye Meydanı'nda "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" mitingi için toplandı. Aleviler alana girerken polis tarafından tek tek arandı.

On binlerce Alevi birlikte seslendi

Enis YILDIRIM/ANKARA
10.11.2008
Aleviler dün Ankara'da bir araya gelerek taleplerini dile getirdi. Türkiye'deki ilk Alevi mitinginde, "Diyanet ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine ise cami yapılmaması" istendi..
Ankara'da on binlerce Alevi "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" için miting yaptı. Türkiye'de ilk kez gerçekleşen Alevi mitinginde "Diyanet kaldırılsın, zorunlu din dersi kaldırılsın, Alevi köylerine cami yapılmasın ve Madımak müze olsun" çağrısında bulunuldu. "Sivas'ın hesabı sorulacak" sloganlı mitingde Atatürk posterleri, Türk bayrakları ve bağlamalar taşıyan Aleviler, Madımak Oteli'nde ölenlerin isimleri okunurken "burada" dedi. "Bu mitingi düzenleyenler Alevi değil" eleştirisinde bulunan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan sık sık protesto edildi. Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ile Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız konuşmalarında taleplerini anlattı. Balkız, "Laik devlet dine yatırım yapmaz, genel bütçeden pay ayıramaz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istiyoruz. 25 yıldır, bu 'Sizi seviyoruz' sözünün ne anlama geldiğini bir türlü anlayamadık. Bizi, Maraş, Çorum, Sivas, Malatya, Gazi'de sevdiler. Öylesine sevdiler ki, bizlere katliamı, katillerimize zamanaşımını bahşettiler" diye konuştu.