kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yastıkaltı servete de af geliyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
21.10.2008
Yurtdışındaki parasını getirene "Kaynağı sorulmayacak" diyen hükümet, borsada yerliden alınan verginin sıfırlanacağını duyurdu Hükümetin "Ülke içindeki yastıkaltı varlığa" örtülü af planladığı öğrenildi. Bu paralar için % 5 vergi verene kaynağı sorulmayacak ..
Türklerin yurtdışındaki paralarını getirmek için 'nereden buldun' denmeyecek. Borsada yerli stopajını sıfırlayarak bıyıklı yabancıları Türkiye'ye çekecek olan hükümet son olarak Türklerin yastıkaltındaki varlıklarına af planlıyor. Hükümet son dönemde 3 önemli kaynak için düğmeye bastı. Bunlardan ilki; Türklerin yurtdışındaki paralarını Türkiye'ye çekmeye yönelik oldu. 100 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin edilen paranın kaynağını sormayacak olan hükümet, hazırladığı taslakta gelecek kaynağa yüzde 0.5-2 arasında vergi koymayı düşünüyor. Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan verginin gelecek parayı ürküteceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. İkinci kaynak ise borsa, bono-tahvil gibi kazançlar üzerinden alınan vergilere yönelik.

AMAÇ YATIRIMA YÖNLENDİRMEK
Yabancılara 0 olan bu vergi yerliler için yüzde 10 olarak uygulanıyor. Maliye Bakanı Unakıtan, yerliler için verginin sıfırlanacağını söyleyerek aslında yurtdışında işlem yapan Türklerin paralarını ülke içine çekmeye çabalıyor. Bu iki düzenlemenin birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydeden uzmanlar, bu yolla yurtdışından getirilen kaynağın ülke içinde rahatça yatırım araçlarına yönelmesini sağlayacak.

VERGİ YÜZDE 5 OLACAK
Yurtdışındaki servetleri ekonomiye kazandırmayı hedefleyen hükümetin son adımının ise "Ülke içindeki kayıtdışı paraya, yastıkaltı varlıklara" örtülü af oldu. Her türlü menkul varlığını, banka, borsa vb. mekanizmalarla belgelendirenden sadece yüzde 5 vergi alınması ancak geriye yönelik vergi incelemesi yapılmaması öngörülüyor. Uygulamanın ülke içine de yansıtılması önerisine Maliye Bakanlığı, "genel vergi affı" yaratacağı kaygısıyla itiraz ediyor. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yurtdışındaki paraya ilişkin düzenlemenin Almanya'ya yönelik değil, iş yapıp da parasını dışarıda tutanlara yönelik. olduğunu belirtti. Yurtdışındaki para için 60 ile 150 milyar dolar arasında tahminler yapıldığını hatırlatan Yıldırım,10 milyar doların gelmesinin bile yeterli olduğunu söyledi.