kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

'Bankalar kâr dağıtmayacak garanti herşeyi kapsayacak'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
31.10.2008
BDDK, dün üç kritik karar aldı. Bankalar, kâr dağıtmayacak, Hazine kâğıdı faizlerindeki artış nedeni ile zarar yazılmayacak, tasarruf mevduatı dışındaki mevduata da güvence verilebilecek..
Mali krizin Türkiye ekonomisine etkisini azaltmak için alınan önlemlere yenileri ekleniyor. Bu kez amaç, bankacılık sektörünün sermaye gücünü korumak. BDDK, bankalardan 2008 yılı kârlarını dağıtmamalarını, sermayeye eklemelerini istedi. Bu operasyon, bankalara en az 15 milyar YTL sermaye takviyesi anlamına geliyor. BDDK'dan, Bankalar Birliği'ne gönderilen yazıda, 2009 yılında kâr dağıtımı yapmamaları vurgusu dikkati çekti. BDDK yönetimi, kâr dağıtımı yapmak isteyen bankalardan ise gerekçelerini bildirmelerini talep etti. Bankalar, makul gerekçe sunamaz veya BDDK'yı ikna edemezlerse, bu yılki kârlarını dağıtmayıp, mali bünyeyi güçlendirmek için kullanacaklar.

FAİZ RİSKİNE ÖNLEM
BDDK, portföyünde devlet iç borçlanma senedi bulunan bankaların, faizlerdeki son artış nedeni ile sermaye zafiyeti yaşamaması için de bir kolaylık getiriyor. Buna göre, bankalar daha önce aldıkları düşük faizli kâğıtları vade tarihine kadar portföylerinde tutmaya devam ederlerse, bilançolarına zarar yazmayacaklar. Sermayelerini koruyacaklar. Böylece, örneğin birkaç ay önce yüzde 18-20 arasında faiz getirisi için alınan hazine bonosu veya tahvilin, bugün yüzde 24-25 aralığına kadar çıkan faizler karşısında, bankalara zarar ettirmesine fırsat tanınmayacak. Aralık 2000'de, portföyünde düşük faizli hazine kâğıdı bulunduran, nakit ihtiyacını ise gecelik borçlanma ile karşılayan Demirbank, piyasa koşullarının bir anda değişmesi, diğer bankaların borç vermemesi, elindeki kâğıtların görece düşük faizi nedeni ile değerini yitirmesi yüzünden sermayesini kaybetmiş ve konulma durumuna gelmişti. Demirbank daha sonda HSBC'ye satılmıştı.