kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yarım trilyonluk tatlı reçete

09.11.2008
Çin hükümeti yarım trilyon dolarlık yardım paketi açıkladı. IMF'nin acı reçetelerine benzemeyen bu paketin, hem Çin'in altyapısını ve kırsal kesimini, hem de dünya ekonomisini durgunluktan çıkarması bekleniyor..
Dünya mali kaynak bulmak için IMF'nin kapılarını aşındırıyor. Ülkelere aktaracağı kaynaklar içinde bir çok istekte bulunuyor. Amaç gelişmekte olan ülkelerin küresel krizden kurtularak durgunluğa girmemesi. Çin hükümeti ise dün açıkladığı yarım trilyonluk kurtarma paketi ile tüm ekonomilerin yüreğine su serpti. Amaç Çin'in içeride ekonomik gelişimini devam ettirmek. Çin kabinesinin onayladığı plana göre altyapı ve sosyal refahı artırmak için 2010 yılına kadar kaynak aktarılacak. Resmi haber ajansı Xinhua bu paranın havalimanı, demiryolu ve otoyolu inşaatlarına gideceğini de belirtti.

KIRSAL KESİM KALKINACAK
Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan da yaptığı bir açıklama ile dünya büyümesinde tek itici gücü olan Asya ihracat bölgesinin büyümesinin devam etmesi gerektiğini belirtti. Çin kendi bünyesinde mali politikasını da değiştirecek. 17.5 milyar dolarlık kadar vergi yardımları sunulacak. Amaç kırsal ve kentsel kesim arasındaki geliri arttırmak. Ticari bankaların kredi limitleri arttırılacak ve aynı zamanda öncelikli projelere yardımlar yapılacak. Çin'in bu politikalarının ardında aslında ihracata yönelik olan ekonomisini kurtarmakta yatıyor. Bu nedenle önlemler alan Çin Merkez Bankası iki aydan kısa sürede faiz oranlarını üç kez düşürdü. Çin ekonomisi, 3'ncü çeyrekte yüzde 9 büyüyerek, son 5 yılın en düşük büyüme seviyesini kaydetti. Yüksek olarak gözüken bu büyüme oranı aslında Çin'de bir durgunluğun ifadesi. Çünkü Çin uzun yıllardır iki haneli büyüme rakamlarını yakalıyordu.
Haberin fotoğrafları