kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz 4 koldan vuracak çözüm '3F' ve Körfez'de

ANKA
09.11.2008
TEPAV, küresel krizin Türkiye'yi "kredi, portföy, dış ticaret ve tüketici davranışları" olmak üzere dört farklı kanaldan etkileyeceğini açıkladı..
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), küresel krizin Türkiye'yi "kredi, portföy, dış ticaret ve tüketici davranışları" olmak üzere dört kanaldan etkileyeceğini tespit ederek, somut önlemlerini açıkladı. TEPAV, Türkiye'nin küresel ekonomik krizin gelişimi, Türkiye'ye etkileri ve fırsata dönüştürebilmesi için alınması gereken önlemleri içeren bir değerlendirme raporu açıkladı. Pakette, alınması gereken önlemler arasında, "Merkez Bankası rezervlerinden bir fon oluşturulması", "İssizlik Sigortası fonunun bir bölümünün, kitlesel seferberlik ile bilgisayar ve yabancı dil eğitiminde kullanılması", "IMF ile ciddi ve ayrıntılı bir anlaşmanın bir an önce imzalanması", "Körfez sermayesinin çekilmesine yönelik tedbirlerin alınması" ve "Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) çözümün merkezinde yer alması" önerileri de sayıldı.

DAVRANIŞ KALIPLARI DEĞİŞECEK
TEPAV Küresel Kriz Çalışma Grubu'nca hazırlanan "2007-08 Küresel Finans Krizi ve Türkiye: Etkiler ve Öneriler" raporunda, krizin Türkiye'yi dört kanaldan etkileyeceğini, şu öngörülerle açıkladı: "Bunlardan ilki ve en önemlisi kredi kanalıdır. İkinci kanal portföy yatırımı kanalıdır. Üçüncü kanal ticaret kanalıdır. Dördüncü ve son kanal ise tüketici davranış kalıplarındaki değişiklikler olarak görülmektedir. Türkiye'nin küresel krizden etkilenmesine neden olacak bu dört kanalın aynı anda tıkanması ihtimalinin oldukça yüksek olduğu tahmin edilmektedir."