kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Zam doğalgazla sınırlı kalmayacak

Giriş Saati : 03.11.2008 11:02
Güncelleme : 03.11.2008 18:49
Yeni Haber
Botaş'ın doğalgaz satış fiyatlarının 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 22.50, sanayide yüzde 22 oranında artırması sonrasında, elektriğin hemen hemen yarısının doğalgazdan üretildiğini hatırlatan yetkililer, elektrik fiyatlarında da 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde en az yüzde 10 düzeyinde zam yapılmasının gerekeceğini söylediler.

Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri, Botaş'ın zammının elektrik sektöründe doğrudan bir maliyet artışına neden olacağını belirterek, 1 Temmuz'da uygulamaya başlanan maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması gereği, elektrik fiyatlarının 1 Ocak 2009'da yeniden belirlenmesinin gerekeceğini bildirdiler.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 48'İ DOĞALGAZDAN ÜRETİLİYOR

Bir ekonomi yetkilisi, 2008 yılı Eylül ayı verilerine göre, elektrik üretiminin yüzde 48'inin doğalgazla yapıldığını, hidroelektrik santrallerin katkısının yüzde 20'nin altında kaldığını kaydederek, "Barajlardaki doluluk oranı yüzde 29 düzeyinde ve önümüzdeki dönemde de elektrik üretiminde doğalgaz yine yüksek miktarda kullanılacak. Bu da maliyetleri doğrudan etkiliyor" şeklinde konuştu.

Bir başka yetkili, kısa süre içinde Türkiye Elektrik Ticaret AŞ ve ardından da 20 dağıtım şirketinin yeni tarife önerilerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ileteceklerini belirterek, "Yap-işlet ve yap-işlet-devret santralleri dahil piyasaya giren elektriğin büyük bölümü doğalgazdan üretiliyor. Bugünkü verilerle nihai tüketicinin kullandığı elektriğe 1 Ocak'ta en az yüzde 10 zam gerekecek" dedi.

TÜKETİCİLER TEPKİLİ

Tüketici Derneği (TÜKEDER) Başkanı Necati Yentürk, doğal gaz fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak, ''bu zamla birlikte başta ulaşım olmak üzere bütün mal ve hizmetler zamlanacaktır'' dedi.

Yentürk, yazılı açıklamasında doğal gaz fiyatlarına konutlarda yüzde 22.5, sanayide ise yüzde 22 oranında zam geldiğini anımsatarak, üretimin önemli bölümünün doğal gazla çalışan santrallerden elde edilmesinden dolayı zammın elektrik ücretlerine yansımasının da kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Hükümet ve hükümete yakın çevrelerin, her gün ekonomik durumun ne kadar iyiye gittiğine dair açıklamalar yaptığına değinen Yentürk, şunları kaydetti:

''İçteki refah seviyesinin yükseldiğine, dış itibarımızın arttığına ve ekonomik durumumuzun her geçen gün daha iyiye gittiğine dair yapılan bu açıklamalara rağmen, vatandaş tam aksine piyasadaki durgunluğun yanı sıra cebindeki paranın daha da azaldığına, alım gücünün düştüğüne tanık olmaktadır.
Günümüzde ekonominin temel girdilerinden olan doğal gaza yapılan bu zammın tüm hizmet ve üretim sektörlerindeki fiyatları etkilemesi kaçınılmazdır. Bu zamla birlikte başta ulaşım olmak üzere, bütün mal ve hizmetler zamlanacaktır. Bu durumun enflasyonu azdırması da kaçınılmazdır.''

DOĞALGAZ ZAMMI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP ve MHP milletvekilleri, doğalgaz zammını Meclis gündemine getirdi.
CHP Antalya milletvekilleri Osman Kaptan ve Hüsnü Çöllü ile MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle hazırladıkları yazılı soru önergelerini, TBMM Başkanlığına sundular.

Son 11 ayda doğalgaza toplam yüzde 82 zam yapıldığını, bunun, memur ve emekli maaşlarındaki artışının 10 katı olduğunu ifade eden Kaptan, ''Bu zamlara, Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere AKP'li belediyelerin BOTAŞ'a olan borçlarını ödememeleri mi neden olmaktadır?'' diye sordu.

Çöllü de AK Parti iktidarları döneminde doğalgaz ile akaryakıt ürünlerine kaç kez zam yapıldığını, kaç kez de indirime gidildiğinin açıklanmasını istedi.

Başbakan Erdoğan'a, ''Bu zamlar, vatandaşlarımızın ısınmak için kömürlü sobalara, aydınlatma için de gaz lambalarına geri dönmelerine neden olmaz mı?'' diye soran MHP'li Çalış ise zamlar karşında memur ve emeklilerinin nasıl korunacağının açıklanmasını talep etti.